Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: Σχέδιο για διακοπή ρεύματος σε δρόμους

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ "ΤΡΑΠΕΖΙ" ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ "ΤΡΑΠΕΖΙ" ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 5 θέματα στην ημερήσια διάταξη το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Με την κήρυξη έναρξης της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου να προβεί σε ενημέρωση για θέματα που άπτονται την επαρχία μας.

Ο κ. Εσκίογλου έκανε λόγο για συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες γι’ αυτές, ενώ δήλωσε ότι είχε επαφή με τον Δήμαρχο Αλμυρού για το θέμα της Ενεργειακής Κοινότητας.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Δαμιανός ανέφερε τα ωφέλη της εν λόγω σύμπραξης εφόσον και η χώρα μας μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΣΙΟΥΡΑΣ
Με αφορμή τα παραπάνω, το λόγο ζήτησε και πήρε κ. Βασίλειος Πατσιούρας, ο οποίος έκανε πρόταση να ενταχθεί και το ΤΟΕΒ στην ενεργειακή αυτή κοινότητα, έτσι ώστε να μειωθούν τα έξοδα των αγροτών.

Ο κ. Πατσιούρας ανέφερε ότι θα ωφεληθούν από την όλη κατάσταση, εκατοντάδες αγρότες καθώς ο ΤΟΕΒ ποτίζει πάνω από 20.000 στρέμματα στην επαρχία μας.

ΚΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η κ. Κική Παναγιωτοπούλου ζήτησε ενημέρωση για την κατασκευή του νέου πυροσβεστικού σταθμού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Με την σειρά της η κ. Μαρία Ίφου έκανε αναφορά για δέντρα και κλαδιά που μαζεύει ο Δήμος έξω από οικείες στα Φάρσαλα, ρωτώντας ότι στο Αχίλλειο Φαρσάλων και γενικότερα στα χωριά εάν ακολουθείτε αυτή η πρακτική.

Είπε δε, ότι συμπολίτης μας στο Αχίλλειο Φαρσάλων καθάρισε την οικεία του συγκεντρώνοντας κλαδιά από δέντρα δίπλα σε κάδο, και πήρε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για την απομάκρυνσή τους.

Από το αρμόδιο τμήμα ο συμπολίτης μας έλαβε την απάντηση ότι δεν απομακρύνει η υπηρεσία τέτοιου είδους σκουπίδια από Κοινότητες.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Μπαλατσός έδωσε άμεση απάντηση σε αυτή την ερώτηση, δηλώνοντας ότι δεν συνηθίζεται στα χωριά να απομακρύνει η Υπηρεσία κλαδιά και δέντρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΒΡΟΣ
Ο κ. Γιάννης Γκέβρος προχώρησε στην ερώτηση για το εάν έχει έρθει κάποιο έγγραφο από Υπουργείο που αφορά την μείωση της ενέργειας.

Παράλληλα, ρώτησε εάν ο Δήμος έχει κάποιο σχέδιο στην περίπτωση που προκύψει κάτι τέτοιο για μείωση της ενέργειας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Απόστολος Αναγνώστου αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση και στη σωρεία παραπόνων από συμπολίτες που κατοικούν σε χωριά της επαρχίας μας από κάθε άποψη, όπως καθαριότητα, συντήρηση, έργα, πόσιμο νερό και άλλα.

Μάλιστα ρώτησε σε τι κατάσταση βρίσκεται το πόσιμο νερό σε Κοινότητες καθώς πρόσφατα ο Πρόεδρος του Βασιλί έκανε λόγο για νιτρικά που ξεπερνούν τα 60 mg/λίτρο!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΛΕΝΤΖΗΣ
Ο κ. Ιωάννης Λελεντζής ζήτησε να μάθει για το εάν έχουν δωθεί χρηματικές ενισχύσεις από τον Δήμο στα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα θέματα έδωσε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι ο νέος πυροσβεστικός σταθμός έχει κόστος 350.000 ευρώ και για τους λόγους αυτούς δεν έχει προχωρήσει καθόλου η ανέγερσή του.

Είπε χαρακτηριστικά ότι,“αντί να δαπανήσει δημοτικό χρήμα, καλό θα ήταν να ψάξουμε αλλού να βρούμε δαπάνες”.

Μάλιστα ανέφερε ότι η Αστυνομία δημιουργεί δικές της εγκαταστάσεις χωρίς να ξοδέψει ο Δήμος χρήματα.

Δεν παρέλειψε όμως να κάνει λόγο για νέο πυροσβεστικό όχημα που θα λάμβανε ο Δήμος και εντέλλει το στέλνουν στο Δήμο Αγιάς, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα παλιό της Αγιάς στα Φάρσαλα...

Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι ήδη ο Δήμος έχει πετύχει σημαντική μείωση της ενέργειας με τα φωτιστικά LED και έχει ήδη προβεί στην αφαίρεση ασφαλειών για μείωση φωτισμού, κυρίως στην ανατολική και δυτική περιοχή της πόλης.

Ανέφερε δε, ότι υπάρχει σχέδιο του Δήμου να σβήνουν τα φώτα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες δηλαδή 3 με 4 το πρωί για εξοικονόμηση ενέργειας.

Με αφορμή τα παραπάνω, το λόγο ζήτησε ο κ. Χρήστος Μπασαγιάννης ο οποίος έκανε αναφορά για χρονοδιακόπτες στις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν από τις 18:30 έως τις 21:00.

Μίλησε επίσης για καθαριότητα σε χωριά του Δήμου, όπου για πρώτη φορά πηγαίνει η σκούπα για καθαρισμό δρόμων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αναγνώστου ανέφερε ότι η σκούπα δεν καθαρίζει όλους τους δρόμους μιας Κοινότητας αλλά μόνο τους κεντρικούς, κάτι που συμφώνησε μαζί του κ. Μπασαγιάννης.

Απάντηση για τα κλαδιά στα χωριά έδωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γούσιας, αναφέροντας συγκεκριμένα, “Δεν γίνεται ο Δήμος να κάνει την κύκλα στα χωριά”.

Στο σημείο αυτό ο κ. Εσκίογλου απευθυνόμενος στον κ. Αναγνώστου είπε, “σε παρακολουθώ εδώ και τρία χρόνια και θέλω να μου απαντήσεις τους λόγους που σ' αρέσει να μηδενίζεις το έργο του Δήμου”.

Στη συνέχεια ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι “όσοι έκαναν αιτήσεις για χορηγίες των αθλητικών σωματείων, τα λεφτά τα πήραν, αρκεί να ήταν νόμιμοι”.

Παρέμβαση σ’ αυτό το θέμα έκανε ο κ. Δημήτρης Μπαμπανίκας με την ερώτηση για το εάν πήρε καμία ομάδα επιχορήγηση από τον Δήμο, δίοτι όσο γνωρίζει ο ίδιος καμία δεν έχει λάβει χρήματα.

Με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων - τοποθετήσεων και τις απαντήσεις σε αυτές, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός προχώρησε στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2022.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ.Αναγνώστου).

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων Β’ τριμήνου ελέγxου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2022.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ.Αναγνώστου).

ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφασης σχετικά με υπάρχουσα εγκατάσταση κεραιοσυστήματος στους Άνω Χαλκιάδες.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 4ο: Λήψη απόφασης έγκρισης ή μη τροποποίησης συμφωνητικού εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης δημοτικής έκτασης στην Κοινότητα Σκοπιάς, Δ.Ε. Ναρθακίου.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης xρηματοδότησης για εργασίες επισκευής - αποκατάστασης φθορών τμήματος Παιδοχειρουργικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ. Αναγνώστου). xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ