Σε περισσότερα παιδιά από τη νέα σχολική χρονιά τα σχολικά γεύματα του ΟΠΕΚΑ

Σε περισσότερα παιδιά από τη νέα σχολική χρονιά τα σχολικά γεύματα του ΟΠΕΚΑ

Αυξάνεται ο αριθμός για τα σχολικά γεύματα από την νέα σχολική χρονιά ενώ εντάσσονται αλλά 18 γεωγραφικά τμήματα που θα δίνονται στα σχολικά γεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο νέος προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα θα είναι αυξημένος κατά 15%, καθώς από 74 εκατομμύρια θα διατεθούν 85 εκατομμύρια.

Ειδικότερα ο νέος διετής διαγωνισμός που θα τρέξει έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, θα έχει ελαστικότερα χρηματο-οικονομικά και τεχνικά κριτήρια επάρκειας, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων με την ένταξη περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ωστόσο, θα παραμείνουν, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα αυστηρές και υψηλές οι προδιαγραφές ποιότητας των ζεστών γευμάτων.

Στον νέο διαγωνισμό, μετά από παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα απαλειφθεί ο όρος που προέβλεπε ότι για να συμμετάσχει μια εταιρεία είναι απαραίτητο να διαθέτει εμπειρία στην παρασκευή σχολικών γευμάτων.

Η διανομή των σχολικών γευμάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 και η διάρκειά του συγκεκριμένου προγράμματος έχει προβλεφθεί για 2 χρόνια.

Σήμερα διανέμονται περισσότερα από 185.000 σχολικά γεύματα, ενώ από την επόμενη χρονιά ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 210.000.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας συμβουλεύτηκε την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία κατέθεσε αναπροσαρμοσμένη διατροφική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα, την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης.

Η μεταφορά τους θα γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και θα παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων.

Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων θα πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορονοϊό.

Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ