Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας στις 27 Ιουλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην επίσημη παρουσίαση, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.0000 ανέργων, ενώ αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος για τους ανέργους.

«Μέσα από αυτό, οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν για πρώτη φορά τις πύλες των ελληνικών πανεπιστημίων» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι, από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ, που θα καλύψουν 40.000 ανέργους, διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

«Τα χαρακτηριστικά της λύσης που έχουμε υιοθετήσει είναι στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλη την αλυσίδα της κατάρτισης (καταρτιζόμενοι, πάροχοι κατάρτισης, φορείς πιστοποίησης), ώστε να πάψει να έχει επιδοματικό χαρακτήρα και να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, που, στη συνέχεια, ανέλυσε τις έξι βασικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τα νέα προγράμματα:

«1.Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις πιστοποίησης θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.

2.Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης, που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική, αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.

3.Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.

4.Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, τη Google και τη Cisco.

5.Οι πάροχοι πλέον θα αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.

6.Τέλος, για πρώτη φορά, όλα τα αντικείμενα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού». XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ