Γερμανία: «Διχογνωμία» για τα μέτρα και την ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα

Γερμανία: «Διχογνωμία» για τα μέτρα και την ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα

Οι υγειονομικοί στη Γερμανία είναι διχασμένοι για το αν η χώρα είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που γειτονικά της κράτη έχουν ήδη αρχίσει να το πράττουν.

Η Γερμανία ανακοίνωσε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 236.120, λόγω της Όμικρον, όμως κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να καταρτιστεί «το σχέδιο ελευθερίας» για το πώς θα αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί.

«Η κατάρτιση του Σχεδίου Ελευθερίας είναι τώρα το πιο σημαντικό έργο των πολιτικών», δήλωσε ο Αντρέας Γκάσεν επικεφαλής της ένωσης οικογενειακών γιατρών (KBV) μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post.

Ο Γκάσεν εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να δεχθεί ότι θα ζει με την covid-19, όπως κάνει με τη γρίπη, η οποία εμφανίζει συνεχώς νέα στελέχη και προκαλεί δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

«Πρέπει να το αποδεχθούμε και για τον κορονοϊό και παράλληλα να εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε εμβόλια στις ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία και η Αυστρία, έχουν αρχίσει να αίρουν τους περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών πριν από την κορύφωση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας, που αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Κάποια γερμανικά κρατίδια, όπως η Σαξονία και το Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, ανακοίνωσαν χαλάρωση των μέτρων, μια κίνηση που επέκριναν κάποιοι Γερμανοί υγειονομικοί ως πρόωρη.

«Θα ήταν μοιραίο αν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση στην οποία ο αριθμός των μολύνσεων αρχίζει να αυξάνεται πάλι λόγω της πρόωρης χαλάρωσης», τόνισε ο Γκέρνοτ Μαρξ επικεφαλής της ένωσης εντατικολόγων μιλώντας στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

Ο Μαρξ δήλωσε ότι συγκεκριμένα μέτρα χαλάρωσης θα πρέπει να ληφθούν μόνο όταν παρατηρηθεί σταθερή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων επί αρκετές ημέρες.

Ο Σολτς πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 16 Φεβρουαρίου. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ