Ε.Λιακούλη: "Ούτε καν το ψωμί προστατεύει η Κυβέρνηση"

Ε.Λιακούλη: "Ούτε καν το ψωμί προστατεύει η Κυβέρνηση"

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την δραματική μείωση στην κατανάλωση ψωμιού που παρατηρείται στην αγορά, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Η πολυετής οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, σε συνδυασμό με την διαρκή και αλματώδη αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας, από το καλοκαίρι του 2021, η οποία εντάθηκε μέσα στο 2022, έχει δημιουργήσει δυσβάσταχτα βάρη στους καταναλωτές.

Οι πολίτες, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα του νοικοκυριού, προχωρούν σε αναγκαστικές μειώσεις βασικών αγαθών, ακόμη και του ψωμιού.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, η κατανάλωση των αρτοσκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η τιμή των απαραίτητων για την παραγωγή του ψωμιού πρώτων υλών, όπως είναι το ηλιέλαιο, το βούτυρο, η μαργαρίνη, η ζάχαρη, τα υλικά συσκευασίας, αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι τιμές των αλεύρων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα η φετινή τιμή του ψωμιού να εμφανίζει σταδιακή άνοδο της τάξης του 15% άνω, σε σχέση με αυτήν της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, ενός από τους παραγωγικότερους κλάδους της χώρας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, υπογράμμισε ότι το ενεργειακό κόστος της παραγωγής του ψωμιού, φτάνει σήμερα στο 1/5 του συνολικού κόστους παραγωγής, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα του κλάδου.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην επάρκεια των σιτηρών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, επισημαίνει ότι, παρά την παρατηρούμενη μικρή αποκλιμάκωση των τιμών, η τιμή της παράδοσης των σιτηρών από τον τόπο παράγωγης τους, παραμένει σε υψηλό επίπεδο, εξαιτίας τόσο του υπέρογκου κόστους μεταφοράς όσο και των ασφαλίστρων.

Είναι σαφές ότι το ψωμί αποτελεί βασικό είδος τροφίμου, με σημαντική διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό, και η τιμή του οφείλει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να είναι προσιτό σε όλο τον πληθυσμό.

Από την άλλη, η βιοτεχνική αρτοποιία αποτελεί ένα ζωτικό οικονομικό κομμάτι, το οποίο ενισχύει την εθνική οικονομία και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα, επομένως χρειάζεται τη στήριξη του κράτους για να συνεχίσει να είναι βιώσιμος.

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αναχαιτίσει την ολοένα αυξανόμενη μείωση της κατανάλωσης του βασικού αγαθού του ψωμιού καθώς και εάν δεσμεύεται να συνεχίσει τη χορήγηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια προς τους αρτοποιούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αρτοποιείων της χώρας, ιδιαίτερα τους προσεχείς μήνες, κατά τους οποίους αναμένεται διόγκωση της ενεργειακής κρίσης.



 xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ