Έρχεται πακέτο πληρωμών προκαταβολής αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ πριν τα Χριστούγεννα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πληρωμές από τον ΕΛΓΑ που αφορούν συμπληρωματική πληρωμή προκαταβολής για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής στους πλημμυροπαθείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται να καταβληθούν περίπου 25 εκατ. ευρώ. Στο πακέτο της πληρωμής θα περιλαμβάνονται και οι αμυγδαλοκαλλιέργειες που επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία ζητά οι πληγέντες, που έχουν αποπληρώσει την οφειλή τους και διορθώθηκαν τα όποια τεχνικά προβλήματα αντιμετώπιζαν, όπως συμπεριληφθούν στην ενδιάμεση πληρωμή αποζημιώσεων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η επιστολή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν επικοινωνίας με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς – μέλη μας στις πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε πως στην πληρωμή του Οκτωβρίου από τον ΕΛΓΑ, τόσο οι δικαιούχοι αγρότες έλαβαν αποζημίωση, όπως είχε ορθώς αποφασιστεί και από τους αρμοδίους, για το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη βιομηχανική ντομάτα, τη μηδική, όσο και οι κτηνοτρόφοι για τις δηλωθείσες απώλειες των ζώων τους.

Ωστόσο, βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώθηκαν όσοι δεν είχαν τακτοποιήσει την οικονομική τους υποχρέωση για το έτος 2021 και αρκετοί των οποίων τα αγροτεμάχια δεν αναγνωρίστηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για διάφορους τεχνικούς λόγους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι εν λόγω άνθρωποι μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δεδομένου πως προσπαθούν να ορθοποδήσουν σχεδόν τρεις μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή, χωρίς να έχουν λάβει την παραμικρή αρωγή, ζητούμε την άμεση στήριξη και συνδρομή σας.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, παρακαλούμε οι πληγέντες, που έχουν αποπληρώσει την οφειλή τους και διορθώθηκαν τα όποια τεχνικά προβλήματα αντιμετώπιζαν, όπως συμπεριληφθούν στην ενδιάμεση πληρωμή αποζημιώσεων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων».XX