Ανεύρυσμα αορτής. Πόσο ύπουλο είναι;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που προκύπτει από τη διάταση της αορτής, του μεγαλύτερου αγγείου του σώματος. Η αορτή μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την περιοχή τηςκαρδιάς στο υπόλοιπο σώμα και οι διαταραχές της ροής αίματος λόγω ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμία ζωτικών οργάνων.

Αυτή η πάθηση μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, γενετικά σύνδρομα (π.χ. Marfan) και η αθηροσκλήρωση. Ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος είναι υψηλός, ειδικά όταν η διάμετρός του υπερβαίνει τα 5εκ., με πιθανότητες θνησιμότητας που φτάνουν το 90%. Πιο συγκεκριμένα, τα ανευρύσματαδιακρίνονται σε:

  • Ανευρύσματα θωρακικής αορτής ή και ανιούσηςθωρακικής αορτής.
  • Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.
  • Ανευρύσματα θωρακικής και κοιλιακής αορτής.
  • Παρανεφρικά ανευρύσματα.

Τα ανευρύσματα συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να προκύψει… διαχωριστικό ανεύρυσμα, οπότε οι ασθενείς μπορεί να βιώσουν ξαφνικά έντονο πόνο στο θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή. Η διάγνωση γίνεται συνήθως τυχαία μέσω εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, ενώ η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης του ανευρύσματος, καθώς και την κατάσταση του ασθενούς.

Ποια είναι η θεραπεία;

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή ενδαγγειακή αποκατάσταση (TEVAR), που είναι λιγότερο επεμβατική και προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και περιλαμβάνει την εκτομή του ανευρύσματος και την αποκατάσταση με συνθετικό μόσχευμα. Αντίθετα, η ενδαγγειακή αποκατάσταση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω καθετήρων, μειώνοντας τη νοσηρότητα για ασθενείς με σοβαρές συνοδές παθήσεις.

Η ανάρρωση μετά από επέμβαση είναι συνήθως γρήγορη, με παραμονή στη ΜΕΘ και εξιτήριο εντός 24-48 ωρών, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται ετησίως για την κατάσταση του μοσχεύματος τους.



xx