Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Στο τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ. Πλέον και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότισσες θα το λαμβάνουν για εννέα μήνες, επισήμανε.

Επίσης, έκανε γνωστό πως στις 27.000 ανέρχονται οι αιτήσεις από εργαζόμενους συνταξιούχους για να λάβουν το 100% της σύνταξής τους. Σημειώνεται πως από τους εργαζόμενους συνταξιούχους παρακρατείται πόρος της τάξεως 10%. Ωστόσο, θα το λάβει ανταποδοτικά στη σύνταξή του.

Σε ότι αφορά τις τριετίες, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε πως δεν είναι προαιρετική η πληρωμή τους από τους εργοδότες, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τις καταβάλλουν.Η Δόμνα Μιχαηλίδου κάλεσε τους εργαζόμενους στους οποίους δεν καταβάλλεται η αύξηση να κάνουν την καταγγελία τους στον ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) , ακόμα και ανώνυμα.

Υπενθύμισε ότι ο ΣΕΠΕ πέρσι έκανε 60.000 ελέγχους και προειδοποίησε ότι το κράτος μπορεί να ελέγχει πλέον τους εργοδότες, τόσο μέσα από την «ψηφιακή κάρτα» όσο και με το το σύστημα Εργάνη, προκειμένου να υπάρχει «εργασιακή ειρήνη».

«Με την Εργάνη μπορούμε πλέον να ελέγχουμε αν οι εταιρίες-εργοδότες καταβάλλουν τις αυξήσεις στους υπαλλήλους τους βάση των τριετιών» δήλωσε η υπουργός.

Σημείωσε πως με την ψηφιακή κάρτα 4.000 εργαζόμενοι έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους.xx