Αντίστροφη μέτρηση για POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ο χρόνος «τρέχει» για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αλλά και για την προμήθεια POS από χιλιάδες επαγγελματίες των 35 κλάδων που είναι πλέον υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες, χρεωστική χρήση POS).

Στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις, αριθμός οποίος αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χιλιάδες επαγγελματίες από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους υποχρεούνται να διαθέτουν POS μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να δέχονται πληρωμές με κάρτα. Επίσης έως την ίδια ημερομηνία όσοι διαθέτουν ταμειακή μηχανή και POS θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες διασύνδεσή τους.

Από την 1η Μαρτίου 2024 η ΑΑΔΕ θα επιβάλλει πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν συμμορφωθεί. Οι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων ειδική ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης του έργου αναζητώντας λύση για προβλήματα που ανακύπτουν.

Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης ταμειακών- POS, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν μέσω email, μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE, με σχετική ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή «Στοιχεία επιχείρησης».

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Την ίδια ώρα μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής, για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.

Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.XX