Από 300€ έως 2.000€ το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Λεπτομέρειες σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως η νέα πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων θα είναι σε δημόσια χρήση σε περίπου 3 μήνες από σήμερα και οι πολίτες θα μπορούν να δουν σε δημόσια θέα την αναμονή για τα χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία.

«Σκοπός είναι οι συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν με διαφάνεια πόσο χρόνο αναμονής θα έχουν οι επεμβάσεις για να επιλέξουν την πιο σύντομη λύση. Αυτό μπορεί να βάλει σε μία ευγενή άμιλλα τις κλινικές για να ρίξουν τους χρόνους αναμονής», ανέφερε.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε πως στη λίστα αναμονής βρίσκονται σήμερα 102.634 περιστατικά και οι αναμονές φτάνουν:

-από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά

-από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά

-πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά.

Οι επεμβάσεις θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους σε 6 κατηγορίες: από πολύ μικρής βαρύτητας, μικρής, μεσαίας, μεγάλης, βαριάς, εξαιρετικά βαριάς και οι αμοιβές των γιατρών άρα και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες αυτές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιεί και ο ιδιωτικός τομέας, όμως οι τιμές είναι στο ήμισυ των χρεώσεων του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε τον πίνακα που παρουσιάστηκε με ενδεικτικές τιμές:


Μικρότερο θα είναι το κόστος για τους πολίτες που θα επιλέξουν τα απογευματινά χειρουργεία σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Και μηδενικό θα είναι το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δίνει το ταμείο ανάκαμψης για τη «θεραπεία των πληγών της πανδημίας» θεωρούμε πως το πρόβλημα με τα χειρουργεία είναι ένα πρόβλημα που προκάλεσε και επιδείνωσε η πανδημία, ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Eπίσης, συμπλήρωσε πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε σε λειτουργία την Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, αλλά όχι ακόμη σε δημόσια θέα.

Με αυτήν, όπως είπε, το υπ. Υγείας θα μπορεί να μετράει τα αποτελέσματα του σημερινού σχεδιασμού.ΧΧ