Αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Ψαθά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Αφιέρωμα – Συναυλία στον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Ψαθά – John Psathas, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς της εποχής μας, διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, στις 20.30 στην αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Λ.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου ” Αφιερώματα σε Διαπρεπείς Έλληνες , ανά τον Κόσμο “, με την επιμέλεια και τον συντονισμό από την πιανίστα Αριάδνη Δημητρίου, καθηγήτρια του Δ.Ω.Λ , στο πιάνο και στα ανώτερα θεωρητικά μαθήματα.

Πρόκειται για μια γιορτή της Σύγχρονης Μουσικής Δημιουργίας. Η παρουσία του συνθέτη, καθώς και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, αποτελεί μεγάλη τιμή και μια ιστορική στιγμή για την πόλη της Λάρισας.

Ο κορυφαίος συνθέτης Γιάννης Ψαθάς ζει και εργάζεται στην Νέα Ζηλανδία, ως συνθέτης και ως καθηγητής Σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington της Νέας Ζηλανδίας και είναι αποδέκτης πολλών διεθνών διακρίσεων και βραβείων.

Το φάσμα της πολυποίκιλης εργογραφίας του , συνδυάζει πολλές μουσικές γλώσσες όπως της Jazz , της Κλασσικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Αvant -garde, της Rock και της Ηλεκτρονικής μουσικής .

Το 2004 ανέλαβε να συνθέσει τη μουσική για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η μουσική του ακούστηκε σε κοινό πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

Η καλλιτεχνική του δράση είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας, καθώς τα έργα του παρουσιάζονται σε ένα ευρύ φάσμα 50 χωρών και 7 ηπείρων, ακόμη και στην Ανταρκτική. Η μουσική του ερμηνεύεται διαρκώς στη διεθνή σκηνή , από κορυφαίους μουσικούς σε όλο τον κόσμο.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, ο συνθέτης θα παρουσιάσει το συνθετικό του έργο με τη χρήση βιντεοπροβολών και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μουσικολόγο και Διευθυντή Ορχήστρας , Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στη συνέχεια θα ακουστούν έργα του, για σόλο πιάνο και σόλο κρουστά και έργα για κρουστά και πιάνο, με την Αριάδνη Δημητρίου στο πιάνο και στα κρουστά τον Θεόδωρο Μιλκόβ – Theodor Milkov, ο οποίος είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και ένας από τους πιο καινοτόμους κρουστούς διεθνώς, γνωστός για της επαναστατικές του μεθόδους και τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες, ώστε το ρεπερτόριο των κρουστών οργάνων όπως της μαρίμπα, να φτάνει σε νέες μορφές απόδοσης.xx