Διάλεξη του Δ. Κουρέτα για την παχυσαρκία στο 3ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Με την επιστημονική του ιδιότητα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας προέταξε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της σύγχρονης νόσου του 21ου αιώνα

Την ευκαιρία ενός σύντομου «διαλείμματος» από τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο την ακαδημαϊκή του ταυτότητα, άδραξε ο Δημήτρης Κουρέτας, κατά την πρώτη ημέρα του 3ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου στη Λάρισα.

Στον γνώριμο για τον ίδιο, χώρο του αμφιθεάτρου «Ιπποκράτης», κι αφού στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία μιας εποικοδομητικής επικοινωνίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κοινωνία της Λάρισας, ο κ. Κουρέτας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας της δημόσιας Υγείας προχώροντας σε μία σύντομη διάλεξη για τη μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα: τη σύγχρονη νόσο της παχυσαρκίας.

Παραθέτοντας στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, βάσει των οποίων σε παγκόσμα κλίμακα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι υπέρβαροι εκ των οποίων 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι, ο κ. Κουρέτας στάθηκε στην υψηλή νοσηρότητα της παχυσαρκίας και στην ολοένα αυξητική τάση εμφάνισής της, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας, εκτεθειμένοι άπαντες στον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, ακόμη και θνησιμότητας.

Παράλληλα, μέσω διαφανειών, παρουσίασε αποτελέσματα μετρήσεων για την εμφάνιση παχυσαρκίας ανά χώρα αλλά και για τη μετάβαση πληθυσμών από το στάδιο των υπέρβαρων ατόμων σ’ αυτό των παχύσαρκων, αποτυπώνοντας την απειλή της «σύγχρονης νόσου» για τη χώρα μας.

Στοιχεία που όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδίου πρόληψης και θεραπείας μιας νόσου με πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η εκ θεμελίων αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την καθημερινή μικρής ή μεγάλης έντασης άσκηση να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου και της θνησιμότητας, σε οποιαδήποτε μάλιστα φάση της ζωής του ατόμου, ειδικότερα για τους ηλικιωμένους.

Ως λάτρης μάλιστα της ποδηλασίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρέθεσε ως ενδεικτικό παράδειγμα και πρότυπο, τον αιωνόβιο Γάλλο ποδηλάτη, Ρομπέρ Μαρσάντ, ο οποίος σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία πέραν των 105 ετών, διανύοντας απόσταση 22.528 χιλιομέτρων σε χρόνο 60 λεπτών.



xx