Διαξιφισμοί στην δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης (25 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων με 10 ερωτήσεις που είχαν προσκομίσει σύμβουλοι.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης έθεσε στο Σώμα νέο κανονισμό του Υπουργείου για τις συνεδριάσεις αυτές, όπου δεν επιτρέπεται ο διάλογος μεταξύ συμβούλων για τις ερωτήσεις παρά μόνο απάντηση των αρμοδίων, όπως και διάλογοι εκτός θεμάτων.

Με λίγα λόγια η απάντηση που θα δίνεται από τους αρμόδιους δεν θα δέχεται ανταπάντηση.

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γώγος δηλώνοντας ότι το καθεστώς αυτό ισχύει και στις τακτικές συνεδριάσεις και επομένως εάν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι εν λόγω κανονισμοί, δεν θα υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση σε καμία συνεδρίαση.

Στο πλευρό του κ. Γώγου στάθηκαν σύσσωμοι οι σύμβουλοι όλων των αντιπολιτευτικών παρατάξεων.

Αξίζει ωστόσο σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι τόσο στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και σε συνεδριάσεις άλλων Δήμων παρατηρείται ότι η τακτική αυτή δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα και δεν βοηθά σε καμία περίπτωση στην κατανόηση των θεμάτων και επίλυση προβλημάτων.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Θέμα 1ο: Ενημέρωση για πιο λόγο οι προκηρύξεις – ανακοινώσεις (για προσλήψεις εργασίας και εκμίσθωση αγροτεμαχίων που ενδιαφέρει μεγάλο αριθμό συμπολιτών) δεν δημοσιεύονται σε όλα τα έντυπα τοπικά μέσα (Πρώτος Τύπος, Νέα Φάρσαλα) και δημοσιεύονται σε έντυπα της Λάρισας τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά στην περιοχή μας (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Καταραχιάς Αχιλλέας).

Απάντηση για την πρώτη ερώτηση έδωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή δηλώνοντας ευθύς εξαρχής ότι είναι περιττό να συζητούν συνέχεια για τις δημοσιεύσεις με ανακοινώσεις πρόσληψης προσωπικού στον τοπικό τύπο διότι είναι ασήμαντες.

Είπε δε, ότι ο Δήμος διαθέτει ενημερωτική ιστοσελίδα και υπάρχουν φορές όπου οι προσλήψεις αναρτώνται σε καφενεία Κοινοτήτων όπως και στο Δημαρχείο.

Συνέχισε να αναλύει τις περί πέντε περίπου διάφορες δημοσιεύσεις που έχουν δοθεί στον τοπικό τύπο, σε πάροδο 5ετίας με μία-δύο από αυτές να αφορά πρόσληψη προσωπικού.

Για το θέμα αυτό αντέδρασαν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επειδή η πρόσληψη εργαζομένων δεν κρίνεται ως ένα ασήμαντο θέμα.

Θέμα 2ο: Ενημέρωση για ποια εταιρία αναλαμβάνει τις αναλύσεις καταλληλόλητας του νερού στον Δήμο Φαρσάλων, ποιοι είναι μέτοχοι στην εν λόγω εταιρία και πιο είναι το κόστος την κάθε μέτρησης; (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Κουτσουκέρας Ταξιάρχης).

Ο κ. Ταξιάρχης Κουτσοκέρας έλαβε απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα από τον Δήμαρχο Φαρσάλων και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΦ κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για την επιχείρηση που εδρεύει στον Βόλο και έχει αναλάβει τις αναλύσεις νερού για όλη την επαρχία.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Κουτσοκέρας ρώτησε για ποιο λόγο δεν δίνουμε τις αναλύσεις στην ΔΕΥΑΛ η οποία έχει το δεύτερο καλύτερο κέντρο αναλύσεων της χώρας, και όπου συνεργάζεται με Δήμους όπως ακόμη και της Θεσσαλονίκη και παράλληλα είναι φθηνότερη σε κόστος.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσοκέρας ανέφερε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Χρήστος Τσαπραΐλης όσο και ο Δήμαρχος-Πρόεδρος ΔΕΥΑΦ κ. Εσκίογλου δήλωσαν επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή της ΔΕΥΑΦ προς τρίτους.

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουτσοκέρας αποκάλυψε ότι η ΔΕΥΑΦ χρωστάει στη ΔΕΥΑΛ 30.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί.

Έντονη ήταν η αντίδραση όλων των συμβούλων για τη μεγάλη τότε ψευδή δήλωση ότι οφειλές προς τρίτους έχουν “νοικοκυρευτεί”, πράγμα το οποίο εξόργισε τον κ. Χρήστο Γώγο ο οποίος είπε, “πείτε μας και ποια άλλα κρυφά χρέη έχουμε για να ξέρουμε”.

Είπε δε, ότι “επί ώρες μας κάνατε αναλύσεις για τα χρέη της ΔΕΥΑΦ που ήταν μόνο προς την ΔΕΗ και επιβεβαιώστε επανειλημμένως ότι δεν έχουμε χρέη προς τρίτους”.

Φαίνεται ότι η αποκάλυψη αυτή βρήκε εντελώς απροετοίμαστο τον Δήμαρχο ο οποίος μίλησε με καλά λόγια για τη ΔΕΥΑΛ λέγοντας ότι συνεργάστηκε και αυτός και ο γιος του με την επιχείρηση αυτή (εκτός θέματος συζήτηση).

Θέμα 3ο: Ενημέρωση με ποια διαδικασία έγιναν οι τελευταίες 20 προσλήψεις προσωπικού στον Δήμο Φαρσάλων. Τηρήθηκε η πρόσληψη των ατόμων βάση των κριτηρίων ΑΣΕΠ; Έκαναν ενστάσεις οι πολίτες, μπόρεσαν τα δούνε τα μόρια τους και τα μόρια των προσληφθέντων ή προσλήφθηκαν με βάση προσωπικών επιλογών και αυτόματα καταστρατηγήθηκε το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να μπορεί να δουλέψει με βάση τα προσόντα του, δικαίωμα το οποίο τηρείται εδώ και 30 χρόνια στις προσλήψεις του Δήμου (ερώτημα δημοτική σύμβουλος μειοψηφίας Παναγιωτοπούλου Κυριακή).

Η κ. Κική Παναγιωτοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ίδια δέχθηκε παράπονα από συμπολίτες μας που δεν γνώριζαν για τις προσλήψεις και άλλοι που κατέθεσαν αιτήσεις και δεν προσλήφθηκαν εάν και επέμεναν ότι είχαν περισσότερα μόρια από αυτούς που προσλήφθηκαν.

Τόνισε επίσης, ότι όφειλε ο Δήμος να δημοσιεύσει τα μόρια των προσληφθέντων έτσι ώστε να υπάρχει διαύγεια στην διαδικασία πρόσληψης.

Παράλληλα, έκρινε ότι είναι ντροπή να δημοσιοποιούνται ανακοινώσεις πρόσληψης του Δήμου Φαρσάλων στον τύπο της Λάρισας όπως και σε εφημερίδα που δεν φτάνει στην επαρχία Φαρσάλων και δεν την γνωρίζουν.

Τέλος, επισήμανε ότι η μη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων ανακοινώσεων όπως και αυτές με τις μισθώσεις αγροτεμαχίων του Δήμου πρέπει να δημοσιοποιούνται στον τοπικό τύπο λόγω τοπικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αιχμές στη τοπική κοινωνία.

Θέμα 4ο: Ενημέρωση εάν οι εγκαταστάσεις στίβου του γηπέδου τηρούν τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή αγώνων ΣΕΓΑΣ στο μέλλον (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Ραπτόπουλος Γρηγόριος).

Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Βασιλείου ομολογώντας ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιου είδος αγώνες και αυτό επειδή ο στίβος έχει έλλειψη δύο λωρίδων.

Από την άλλη, δεν δόθηκε καμία δέσμευση ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε αξίας 150.000 ευρώ περίπου, δεν είναι ανθεκτικό σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Θέμα 5ο: Ενημέρωση για την Ενεργειακή κοινότητα στην οποία με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριλάβαμε τον ΤΟΕΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Ποιο το επίπεδο συνεργασίας με τον ΤΟΕΒ ΦΑΡΣΑΛΩΝ για να υλοποιηθεί όσο το δυνατό συντομότερα έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να μειώσουν το κόστος ενέργειας; (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Γιαχνής Κων/νος).

Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο, φάνηκε ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει με τον γειτονικό Δήμο Αλμυρού στην κατεύθυνση αυτή και αυτό επειδή με τις τελευταίες δημοτικές εκλογές η Δημοτική Αρχή άλλαξε στον Αλμυρό.

Στην προσπάθεια να επουλώσει το θέμα, ο Δήμαρχος είπε ότι γίνεται σκέψη για δύο ενεργειακές κοινότητες όπου η μία θα αφορά την πόλη των Φαρσάλων και η άλλη τον αγροτικό κόσμο με τον ΤΟΕΒ.

Θέμα 6ο: Ενημέρωση για ποιο λόγο ενώ έχει ήδη ψηφιστεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή δεν προχωρεί στην ζωντανή μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Βασιλόπουλος Βασίλειος).

Απάντηση και σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα κοστολόγησης για να εφαρμοστεί.

Υπενθύμισε ο κ. Βασιλόπουλος ότι οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και άλλων Δήμων γίνονται μέσω YouTube χωρίς ακραίες κοστολογήσεις και άλλα, και πέραν τούτου, εγκρίνονται σωρεία θεμάτων σε συνεδριάσεις του δήμου μας χωρίς να βρίσκουν τον δρόμο της υλοποίησης.

Θέμα 7ο: Ενημέρωση λόγω του ότι οι καιρικές συνθήκες πλέον μοιάζουν απειλητικές και ζούμε έντονα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ποια μέτρα έχουν παρθεί και ποια έργα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (ερώτημα δημοτική σύμβουλος μειοψηφίας Μαρία Ίφου).

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε στο ερώτημα της κ. Μαρίας Ίφου, παρά μόνο ότι κάποια έργα συνεχίζονται.

Θέμα 8ο: Ενημέρωση όσον αναφορά την κατάσταση που επικρατεί στη πλατεία Βαρουσίου (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Γώγος Χρήστος).

Απάντηση για το θέμα της πλατείας δόθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννης Βασιλείου λέγοντας ότι το τρίτο επίπεδο της πλατείας βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Γνωρίζει δε, ότι έχει πέσει τοιχίο στο πρώτο επίπεδο και χρήζει ανακατασκευή και ότι το δεύτερο επίπεδο χρήζει συντήρηση.

Θέμα 9ο: Ενημέρωση για την αγροτική οδοποιία της επαρχίας, καθώς και εάν έχουν ληφθεί μέτρα. Συγκεκριμένα, για το δρόμο στη θέση Βλαχοστρατα αλλά και τον αγροτικό δρόμο Κατωχώρι – Ελληνικό, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται σε άθλια κατάσταση με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και αγροτικό εξοπλισμό (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Δρόσος Χρήστος).

Για τα ερωτήματα αυτά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Βασιλείου είπε ότι είναι γνωστά και προσπαθεί η υπηρεσία να τα βελτιώσει.

Υπενθυμίζεται ότι ο “αμαρτωλός” δρόμος της Βλαχόστρατας έχει φέρει τεράστιες προσθετικές δαπάνες στον Δήμο και παρά ταύτα δεν βρίσκεται ακόμη στην κατάσταση που οφείλει να είναι.

Θέμα 10ο: Ενημέρωση για αντιπυρική προστασία και δασοπροστασία Δήμου Φαρσάλων (ερώτημα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας Αναγνώστου Απόστολος).

Η απάντηση για το ερώτημα αυτό είναι ότι ο Δήμος πράττει κάθε χρόνο τα ίδια και εντούτοις βρίσκεται σε ετοιμότητα.xx