ΔΥΠΑ: Έξι προγράμματα απασχόλησης για 50.000 ανέργους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Έξι προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης 50.000 ανέργων υλοποιεί το 2024 η ΔΥΠΑ.

Πάνω από 2.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν, σε διάστημα δύο ημερών, για το νέο καινοτόμο «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που στοχεύει στην κατάρτιση 10.000 ανέργων και στη δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους για έξι μήνες σε νέα θέση εργασίας θα λάβουν επιχορήγηση έως 100% του συνολικού κόστους (μισθού και εισφορών), με ανώτατο όριο τα 6.132 ευρώ.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν «Τα Νέα», για ένα από τα έξι επιχορηγούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περίπου 47.000 ανέργων, τα οποία μαζί με τις «Ημέρες Καριέρας» που περιλαμβάνονται στον ετήσιο σχεδιασμό της ΔΥΠΑ στοχεύουν στην απασχόληση άνω των 50.000 ανέργων, με την πλειονότητα των θέσεων να επιχορηγούνται από το κράτος.

Ειδικότερα, επιχορηγούνται ο μισθός, η ασφάλεια, η κατάρτιση, η απόκτηση δεξιότητας από τον άνεργο και δίνεται η δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας κυρίως για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Οι επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, καλλυντικών, επίπλων, αλουμινίου, τσιμέντου, δομικών προϊόντων, χρωμάτων και πλαστικών, τεχνικών κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, αυτοκινήτων, παροχής υπηρεσιών (ιατρικών, νομικών, λογιστικών, φύλαξης, εξυπηρέτησης πελατών κ.α.), μάρκετινγκ, υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), εκδόσεων, εκπαίδευσης και κατάρτισης, υδατοκαλλιεργειών, μεταφορών, εστίασης και τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης η ΔΥΠΑ θα υλοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, ενώ οι προσερχόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σχετικές πρωτοβουλίες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.

Πρόκληση στην αγορά εργασίας
Μιλώντας στα «Νέα», ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι «η δυσκολία των επιχειρήσεων να βρουν κατάλληλο προσωπικό για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να βρουν την εργασία που επιθυμούν, αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόκληση στην αγορά εργασίας». Προσθέτει ότι «οι Ημέρες Καριέρας είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα των δράσεων που υλοποιούμε για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Ταυτόχρονα μέσα στο έτος πρόκειται να «τρέξουν» τα εξής προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης:
-Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες.

-Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Ολοκληρωμένη Δράση Κατάρτισης και Απασχόλησης 7.000 ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών.

-Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω).

Παράλληλα, εντός του έτους πρόκειται να τρέξουν:
-Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι της δράσης είναι 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Μητρώο των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

-Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας με παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, αναβάθμιση δεξιοτήτων ή/και επανακατάρτιση για έως 5.000 εγγεγραμμένους στο Μητρώο της ΔΥΠΑ ανέργους, προκειμένου να απασχοληθούν ως Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας κατόπιν πιστοποίησης.xx