Δ.Σ. Φαρσάλων: Βροντερό όχι για προϋπολογισμό 2024 από την αντιπολίτευση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ειδική και τακτική συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (16 Ιανουαρίου 2024) στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού πράγμα στο οποίο συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης κήρυξε την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024, δίνοντας το λόγο στην κ. Παρασκευή Μπαλαμπάνη, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Η κ. Μπαλαμπάνη προέβη σε ανάλυση του νέου προϋπολογισμού με την βοήθεια προτζέκτορα όπου ανέπτυξε κάθε οικονομικό στοιχείο στη προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τα έξοδα και τα έσοδα οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Με την εμπειρία των 14 ετών της κ. Μπαλαμπάνη, οι απαντήσεις σε κάθε ερώτηση των συμβούλων έδωσαν σαφήνεια σε όλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενημερώθηκαν όλοι για την συγχώνευση προσωπικού και δράσεων της ΔΗΚΕΦΑ και του ΟΠΑΚΠΑ στο δήμο καθώς οι οργανισμοί καταργήθηκαν με νέο νόμο.

Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κική Παναγιωτοπούλου όπου εξέφρασε την απογοήτευσή της όσον αφορά την καταγραφή νέων έργων στον προϋπολογισμό, δηλώνοντας ότι πρόκειται για όλα τα παλιά έργα που είχαν δρομολογηθεί επί θητείας του κ. Άρη Καραχάλιου.

Δεν παρέλειψε να ρωτήσει το Προεδρείο, εάν κατάφερε να ολοκληρώσει έστω και ένα έργο, από αρχή ως τέλος, την προηγούμενη τετραετία.

Για τους λόγους αυτούς η παράταξη της κ. Παναγιωτοπούλου συμφώνησε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς αποτελεί έναν προϋπολογισμό “αντίγραφο”, όπως ακριβώς συντάχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κατόπιν, το λόγο πήρε η αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, όπου η ίδια συμφώνησε απόλυτα με τις τοποθετήσεις της κ. Παναγιωτοπούλου ενώ ρώτησε παράλληλα για ποιους λόγους δεν έχουν αφαιρεθεί τα μισθώματα από τις πληγείσες περιοχές της περιοχής μας.

Πρόκειται για μία απόφαση που είχε παρθεί σε προγενέστερο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε εγκριθεί απ’ όλους.

Ως εκ τούτου, η παράταξη της κ. Ίφου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Απάντηση στις τοποθετήσεις και ερωτήσεις της κ. Παναγιωτοπούλου και της κ. Ίφου έδωσε ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου, τονίζοντας ότι εάν δεν τους αρκεί η σύνταξη του προϋπολογισμού, θα μπορούσαν οι ίδιοι να φέρουν τον δικό τους.

Παράλληλα, ο κ. Εσκίογλου ανέφερε την σημαντική αύξηση των πόρων που δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμο μας, παραλείποντας ωστόσο ότι όλοι οι Δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες είχαν παρόμοιες αυξήσεις.

Όσον αφορά τα πολυπόθητα φράγματα, ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της θητείας τους, τονίζοντας ότι έρχονται οι μπουλντόζες…

Με την λήξη των τοποθετήσεων και ερωτήσεων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μακρυγιάννης προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, όπου υπερψήφισε τον προϋπολογισμό σύσσωμη η παράταξη του κ. Εσκίογλου ενώ καταψηφίστηκε από όλη την παράταξη της κ. Παναγιωτοπούλου, της κ. Ίφου και τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Απόστολο Αναγνώστου ο οποίος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά στρώματα στην επαρχία μας.

Τέλος, από τους 28 Κοινοτικούς Προέδρους, οι 9 έδωσαν το παρών και ψήφισαν θετικά εφόσον είχαν το δικαίωμα ψήφου.

Πρόκειται για τους Προέδρους:

Γιώργος Θλιβερός: Άγιος Γεώργιο

Γιώργος Μπόγκας: Βασιλί

Νίκος Φωτίου: Δασόλοφος

Βλάσης Κοντογιώργος: Ζωοδόχο Πηγή

Χρήστος Δημακόπουλος: Κατωχώρι

Κατερίνα Κατμέρου: Κρήνη

Αθανάσιος Λελεντζής: Ναρθάκιο

Βασίλης Μαγνήσαλης: Πολυνέρι

Κωνσταντίνος Βαρακλιώτης: Φάρσαλα.

Θέμα ειδικής συνεδρίασης

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση Προϋπολογισμού του Δήμου Φαρσάλων, οικονομικού έτους 2024.


ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Με τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα διάλλειμα για την κοπή της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας ως την έναρξη της τακτικής.

Η πίτα μοιράστηκε σε όλους τους παρόντες όπου τυχερή στάθηκε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Χριστίνα Αγγελοσοπούλου. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε στυλό που της το παρέδωσε ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση με τα κάτωθι θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο: Συγκρότηση Δ.Σ. και ορισμός μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φαρσάλων (ΔΕΥΑΦ).

ΘΕΜΑ 2ο: Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός μελών του Ν.Π.Δ.Δ. της Σχολικής Επιτροπής με την επωνυμία “Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φαρσάλων”.

ΘΕΜΑ 3ο: Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός μελών του Ν.Π.Δ.Δ. της Σχολικής Επιτροπής με την επωνυμία “Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φαρσάλων”.

ΘΕΜΑ 4ο: Ορισμός μελών και δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΘΕΜΑ 5ο: Ορισμός μελών στη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φαρσάλων.

ΘΕΜΑ 6ο: Συγκρότηση του συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Φαρσάλων.

ΘΕΜΑ 7ο: Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης Κοινωνικού παντοπωλείου και ορισμός μελών.

ΘΕΜΑ 8ο: Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης Κοινωνικού φαρμακείου και ορισμός μελών.

ΘΕΜΑ 9ο: Λήψη απόφασης, συγκρότησης τριμελούς επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου για το έτος 2023 και ορισμός δύο (2) τακτικών αιρετών μελών, ενός (1) δημότη και ενός (1) δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα, με τους αναπληρωτές τους.

ΘΕΜΑ 10ο: Λήψη απόφασης, συγκρότησης τριμελούς επιτροπής Καταστροφής Αντικειμένων του Δήμου που δεν έχουν Καμία Αξία για το έτος 2023 και ορισμός δύο (2) τακτικών αιρετών μελών, ενός (l) δημότη και ενός (1) δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα, με τους αναπληρωτές τους.

ΘΕΜΑ 11ο: Λήψη απόφασης, συγκρότησης τριμελούς επιτροπής Ανταλλαγής Ακινήτων του Δήμου για το έτος 2023 και ορισμός δύο (2) τακτικών αιρετών μελών και ενός (1) δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα, με τους αναπληρωτές τους.

ΘΕΜΑ 12ο: Λήψη απόφασης, συγκρότησης τριμελούς επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών για την Εκποίηση ή Εκμίσθωση Πραγμάτων του Δήμου για το έτος 2023 και ορισμός δύο (2) τακτικών αιρετών και ενός (1) δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα.

ΘΕΜΑ 13ο: Λήψη απόφασης, συγκρότησης τριμελούς Εκτιμητικής Επιτροπής του Δήμου για τον καθορισμό τιμήματος ακινήτων και ορισμός δύο (2) τακτικών αιρετών μελών, ενός (1) Μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας και ενός (1) δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα, με τους αναπληρωτές τους.

ΘΕΜΑ 14ο: Λήψη απόφασης, για συγκρότηση των παρακάτω επιτροπών (άρθρο 221 του Ν. 4412/2016) α) παρακολούθησης υπηρεσιών, εργασιών και μεταφορών β) παραλαβής προμηθειών, για το έτος 2023.

ΘΕΜΑ 15ο: Λήψη απόφασης, για συγκρότηση των παρακάτω επιτροπών ενστάσεων (άρθρο 221 του Ν. 4412/2016) α) εκτέλεσης υπηρεσιών β) εκτέλεσης προμηθειών, για το έτος 2023.

ΘΕΜΑ 16ο: Συγκρότηση Επιτροπής σφράγισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτέλεσης διοικητικών πράξεων, ελέγχου παιδότοπων και διενέργειας αυτοψιών σχετικά με τη χρήση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου από κατάστημα.

ΘΕΜΑ 17ο: Ορισμός αντιπροσώπων Δήμου στο Διοικητικό συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Π.Ε. Λάρισας.

ΘΕΜΑ 18ο: Ορισμός εκπροσώπου διαχειριστή του Δήμου σε Τραπεζικά Ιδρύματα.

ΘΕΜΑ 19ο: Λήψη απόφασης για καταβολή αποζημίωσης και καθορισμού ύψους αυτής, στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του (άρθρου 92 παρ. 9 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 119 του Ν. 5003/2022).xx