Δ.Σ. Φαρσάλων: Η διακοπή νερού και η ποιότητά του κυριάρχησαν στην συνεδρίαση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με μόλις 6 θέματα στην ημερήσια διάταξη και φυσικά δεν έλειψαν αρκετά θέματα που συζητήθηκαν στα εκτός ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης ρώτησε αν κάποιοι σύμβουλοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε ερωτήσεις και διευκρινήσεις για θέματα που αφορούν τα Φάρσαλα και για άλλη μία φορά παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για θέματα της επαρχία μας.

ΚΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το λόγο ζήτησε και πήρε η κ. Κική Παναγιωτοπούλου θέτοντας την απουσία του Δημάρχου από τρεις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Αρχικά ανέφερε για τη σύσκεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έγινε την 1η Μαρτίου με θέμα την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του αγροτικού τομέα. Πρόκειται για μία σύσκεψη που έδωσαν το παρών όλοι οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια ανέφερε για την απουσία του Δημάρχου από την Πανελλήνια συνάντηση του νέου Δ.Σ. των ΕΔΕΥΑ καθώς συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης οικονομικών προβλημάτων των ΔΕΥΑ, που ως γνωστό η ΔΕΥΑΦ δείχνει να αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και τέλος ζήτησε τους λόγους που ο Δήμος Φαρσάλων δεν έγινε μέλος στο νεοσύστατο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων όπου μετέχουν 91 Δήμοι της χώρας μεταξύ αυτών οι όμοροι Δήμοι Λαρισαίων, Σοφάδων και Δομοκού.

Τέλος, η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε την μεγάλη αναστάτωση των Φαρσαλινών για την διακοπή νερού του προηγούμενου Σαββάτου και ρώτησε εάν υπήρχε άλλη γεώτρηση να μπει σε λειτουργία προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι βλάβες σε νοικοκυριά ήταν πάρα πολλές.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Μαρία Ίφου όπου έθεσε το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Φιλαρμονική Φαρσάλων και τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα στολίδι για την πόλη.

Ρώτησε δε, εάν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας από τον Δήμο εάν γίνει Ν.Π.Δ.Δ.. Στη συνέχεια προέβη σε αναφορά για τους προαύλιους χώρους του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε το προηγούμενο Σάββατο με τη διακοπή νερού στα Φάρσαλα όπου και ζήτησε διευκρινήσεις.ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΕΡΑΣ

Ο κ. Ταξιάρχης Κουτσοκέρας έκανε αναφορά για τη συσσώρευση σκουπιδιών σε χώρο όπου οι δρομείς θα περάσουν κατά τη διάρκεια του Μυρμιδόνα Άθλου.

Ανέφερε επίσης ότι, το γήπεδο της Υπέρειας αποτελεί εικόνα ντροπής καθώς από την Θεομηνία του “Ντάνιελ” δεν έχει γίνει τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Στις ερωτήσεις του ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου ανέφερε εάν ο Δήμος έχει προβεί σε ελέγχους αντισεισμικής δόνησης στα σχολεία, εάν όλα τα δημοτικά κτήρια διαθέτουν εξόδους κινδύνου και τέλος ζήτησε και αυτός διευκρινήσεις για την διακοπή νερού του προηγούμενου Σαββάτου.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Γρηγόρης Ραπτόπουλος προέβη σε αναφορά με αφορμή ανάρτηση που έγινε δείχνοντας εικόνες το πριν και το μετά της τοπικής κοινότητας Δασολόφου.

Αρχικά, ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος της Κοινότητας προσέφερε μία σειρά από δωρεές προς τη διαμόρφωση της Κοινότητας καθώς επίσης και εργασία, πράγμα το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε Πρόεδρο Κοινότητας.

Τόνισε δε, ότι οφείλει ο Δήμος να τον καλέσει και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή να επιβραβεύει τέτοιες προσπάθειες.

Ωστόσο, για τις δωρεές σε αντικείμενα που προσέφερε στην Κοινότητα, οφείλει ο Δήμος για τυπικούς λόγους, να τις καταγράψει στην κατοχή του.ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος έκανε αναφορά για ένα βίντεο σποτ του Μυρμιδόνα Άθλου, και με αφορμή αυτού, ζήτησε από το προεδρείο πότε θα γίνουν οι συνεδριάσεις με ζωντανή μετάδοση για τους δημότες.

Υπενθύμισε στο Σώμα ότι οι συνεδριάσεις με βιντεοσκόπηση έχουν ήδη ψηφιστεί εδώ και πολύ καιρό και παρά ταύτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι υπήρχαν αρκετά χωριά που δεν καθαρίστηκαν οι δημοτικοί χώροι για την 25η Μαρτίου, παρότι πολλές Κοινότητες διαθέτουν Ηρώο και καταθέτουν οι επίσημοι στεφάνια.

Σ’ αυτό το σημείο διέκοψε τη συζήτηση ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Βασιλείου ζητώντας από τον κ. Βασιλόπουλο σε ποια χωριά αναφέρεται.

Ο κ. Βασιλόπουλος άμεσα απάντησε ότι πρόκειται για πολλά χωριά και μεταξύ αυτών το δικό του, το Ανωχώρι (σιγή ιχθύος).

Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος έκανε πάλι αναφορά για την διασταύρωση του δρόμου Ανωχωρίου και Περιφερειακής όπου υπάρχει έλλειψη ορατότητας και πολύ φοβάται ο ίδιος ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο.

Ζήτησε τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος γι΄ αυτό.

Με το τέλος των ερωτήσεων και διευκρινήσεων, ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο να δώσει απαντήσεις.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ

Για τις συσκέψεις ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι, στην πρώτη σύσκεψη του Υπουργού που έγινε στην Θεσσαλία δεν προσκλήθηκε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τέτοιες συσκέψεις δεν έχουν νόημα εφόσον για τον ίδιον η μεγαλύτερη σημασία τέτοιων συσκέψεων αποτελεί η φωτογράφηση των επισήμων.

Όσον αφορά τη συνάντηση των ΕΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά της Κρήτης, ο ίδιος ανέφερε ότι στα Χανιά θα πάει για διακοπές και όχι για συσκέψεις εφόσον ο Δήμαρχος έχει δουλειές στα Φάρσαλα.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος είπε στο Σώμα ότι η λέξη Φάρσαλα διατυμπανίζεται σε όλα τα υπουργεία και οργανισμούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επαρχία μας έχει μπει στον χάρτη της ανάπτυξης.

Δήλωσε δε, ότι με την επίσκεψη του Υφυπουργού, ο Δήμος μας επωφελήθηκε με 1,5 εκ. ευρώ χωρίς να διευκρινίζει τι, πως και που, όμως να δηλώνει ο ίδιος ότι: “Έτσι γίνονται οι δουλειές”.

Στην δευτερολογία της η κ. Ίφου ανέφερε ότι τα συνέδρια των ΔΕΥΑ είναι τόσο ενδιαφέροντα καθώς μαθαίνουμε πολλά από αυτά και αξίζει πραγματικά να παρευρίσκεται ο Δήμος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι είναι άστοχο να κρίνεις εάν δεν συμμετέχεις.

Τέλος, η κ. Ίφου έκανε αναφορά για το πανάκριβο ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου που δεν έχει τοποθετηθεί, ρωτώντας εάν θα είναι ανθεκτικό σε περίπτωση νέας Θεομηνίας.

Και επειδή η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή έδειξε να “επιτίθεται’ στο δημοτικό σύμβουλο κ. Βασιλόπουλο για τα ακαθάριστα χωριά, η κ. Ίφου είπε ότι είναι ντροπή να προβαίνει σε τέτοια δήλωση αμφισβητώντας τον δημοτικό σύμβουλο, την στιγμή που ο ίδιος ανέφερε έστω και ένα χωριό και δεν απάντησε γι’ αυτό ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασιλείου.ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪΛΗΣ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Χρήστος Τσαπραΐλης για να εξηγήσει τι συνέβη με το μείζον θέμα της διακοπής νερού του προηγούμενου Σαββάτου.

Ο κ. Τσαπραΐλης ανέφερε ότι στις 12 η ώρα το μεσημέρι περίπου, διαπιστώθηκε βλάβη σε γεώτρηση της ΔΕΥΑΦ και μετά από μία ώρα περίπου επιχείρησε συνεργείο να διορθώσει τη βλάβη.

Η βλάβη διορθώθηκε, όπως δηλώνει ο κ. Τσαπραΐλης, στις 12 το βράδυ και διαπίστωσε ο ίδιος ότι το νερό ήταν στην αρχική του κατάσταση. Με λίγα λόγια, ο κ. Τσαπραΐλης “ενέκρινε” πιθανόν δια οφθαλμού, ότι το νερό ήταν κατάλληλο προς πόση.

Σε ερωτήσεις συμβούλων για το εάν το νερό έχει ελεγχθεί και είναι κατάλληλο, ο κ. Τσαπραΐλης δήλωσε ότι περιμένει την επομένη να του δοθούν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε, δείγμα του νερού δόθηκε την Τρίτη, και πιθανόν την Παρασκευή αναμενόταν τα αποτελέσματα για την καταλληλότητά του.

Η αναφορά του ότι, “δεν μπορώ να σας πω αν το νερό πίνεται ή δεν πίνεται”, πυροδότησε “θύελλα αντιδράσεων” σε όλες τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις και όχι μόνο. Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου ρώτησε τον κ. Τσαπραΐλη γιατί δεν εξέδωσε η ΔΕΥΑΦ ανακοίνωση έτσι ώστε οι δημότες να μην το κάνουν χρήση και να μην το χρησιμοποιούν ούτε για μαγείρεμα.

Ο κ. Τσαπραΐλης εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να προβεί σε ανακοίνωση καθώς το νερό ήρθε στην αρχική του μορφή. Επέμενε δε, ότι υπάρχει έλεγχος του νερού αλλά ομολόγησε ότι δεν υπήρξε έλεγχος μετά την βλάβη.

Στην αναφορά της κ. Παναγιωτοπούλου για βλάβες σε σπίτια, ο κ. Τσαπραΐλης είπε ότι, “μπορεί κάποια σπίτια να γέμισαν λάσπη, το αντιλαμβάνομαι, και οι δικές μας δεξαμενές γέμισαν λάσπη, και εμείς τις καθαρίσαμε, έτσι και οι πολίτες πρέπει να καθαρίσουν τα καζανάκια τους”.

Με τη λήξη των ερωτήσεων και διευκρινήσεων, ο Πρόεδρος προχώρησε στη συζήτηση με τα κάτωθι θέματα της ημερήσιας διάταξης.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ 1o: Κατ’ αρχήν λήψη απόφασης για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 4.000 τ.μ. στην κτηματική περιφέρεια Ερέτριας της Κοινότητας Ερέτριας για κτηνοτροφική εγκατάσταση για βοοειδή.

ΘΕΜΑ 2o: Έγκριση αντικατάστασης μισθωτή καλλιεργήσιμων δημοτικών εκτάσεων λόγω θανάτου (αίτημα Αντωνιάδη Κοσμά του Νεοφύτου).

ΘΕΜΑ 3o: α) Δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (σήμανση, καταγραφή, στείρωση και εμβολιασμό) σε ιδιοκτήτες ή αναδόχους ζώων συντροφιάς που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε ιδιοκτήτες σκύλων αποκλειστικά για τη φύλαξη ποιμνίων (παρ. 13 του άρθρου 4 του Ν.4830/2021), εξειδίκευση κατηγοριών ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων και ορισμός εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων (παρ. 3 του άρθρου 45 του ν. 4830/2021), β) αύξηση των ποσών της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021 ή μείωση ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες (παρ.3 του άρθρου 45), γ) κίνητρα για τη σήμανση, τη στείρωση και την υιοθεσία σκύλων και γατών (άρθ.12 του Ν.4830/2021).

ΘΕΜΑ 4o: Έγκριση της αριθ. 8/20254 απόφαση ΔΣ Δ.Ε.Υ.Α.Φ. με θέμα: “Τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής ΔΕΥΑΦ προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών κατοίκων εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της, εξ’ αιτίας της κακοκαιρίας Daniel”.

ΘΕΜΑ 5o: Έγκριση και παραλαβή του 4ου, 5ου, 6ου και 7ου παραδοτέου της υποστηρικτικής υπηρεσίας “Παροχή υπηρεσιών για υπηρεσίες συμβούλου και για θέματα διαχείρισης και τεχνικής υποστήριξης της Πράξης του Φορέα Υλοποίησης στο Πρόγραμμα GR-Energy / ΧΜ ΕΟΧ 2014-21”.

ΘΕΜΑ 6o: Παράταση συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Υπολειπόμενα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στην πόλη των Φαρσάλων”.xx