Ελαιόλαδο: Σε άλλες λύσεις οδηγούνται οι καταναλωτές – Απλησίαστη η τιμή του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα παρά ποτέ έχει ανέβει η τιμή του ελαιολάδου σε διεθνές επίπεδο λόγω της σημαντικά μειωμένης παραγωγής του.

Σε απελπισία βρίσκονται οι καταναλωτές, που αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο κόστος καταφεύγουν στο ηλιέλαιο.

“Ανακατεύω το λάδι με σπορέλαιο” λέει μία γυναίκα μιλώντας στην κάμερα του ΑΝΤ1. Άλλος καταναλωτής λέει ότι καταφεύγει σε… ψεκαστήρι, ώστε να μειώσει την ποσότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%, ενώ αναμένονται και νέες ανατιμήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η Ελλάδα υποχώρησε στη δεύτερη θέση της ανά κεφαλήν κατανάλωσης με 10,3 κιλά τον χρόνο, με την Ισπανία να μπαίνει στην πρώτη θέση με 11,4 κιλά.

Οι ανατιμήσεις
Προ των πυλών φαίνεται να είναι ανατιμήσεις στην τιμή του ελαιολάδου. Αυτή τη στιγμή οι τιμές του στα ελαιοτριβεία φτάνουν στα μέγιστα επίπεδα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει παγκοσμίως η εκτίναξή του κατά 46% σε σχέση με πέρυσι, με την κατάσταση να έχει τάσεις περαιτέρω ανόδου λόγω της ξηρασίας και των ελλείψεων που αποτυπώνονται.

Όπως εκτιμάται, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να δυσκολέψει την καλλιέργεια των ελαιώνων σε πολλές από τις παραδοσιακά γονιμότερες περιοχές του πλανήτη.xx