Εμφυτεύματα δοντιών: κάθε βήμα της αποκατάστασης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το εμφύτευμα συγκρατείται σταθερά στο οστό της γνάθου, παρόμοια όπως η ρίζα του φυσικού δοντιού. Η επέμβαση γίνεται όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά με μικροσκοπικές τομές στα ούλα ώστε η Παρασκευή του φρεατίου στο οστό της γνάθου να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ανοίξουμε τα ούλα χειρουργικά και να μετατοπιστούν, έτσι ώστε να  αποκαλυφθεί η οστική ακρολοφία.

Κατά κανόνα χρησιμοποιούμε εμφυτεύματα δοντιών σε σχήμα βίδας με σπείρωμα που βιδώνουν σε ένα φρεάτιο στον οστικό ιστό. Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από οξείδιο τιτανίου ή ζιρκονίου. Και τα δύο υλικά είναι πολύ σταθερά και απολύτως βιοσυμβατά.

Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι μονοφασικά ή διφασικά: στα διφασικά  εμφυτεύματα μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στη γνάθο, τα ούλα ράβονται πάνω από την κεφαλή του εμφυτεύματος έτσι ώστε να μπορεί να επουλωθεί κλειστά. Τα μονοφασικά εμφυτεύματα, από την άλλη, επουλώνονται ανοιχτά, με την κεφαλή του εμφυτεύματος να προεξέχει πάνω από το οστό και έχει το κατάλληλο σχήμα, ώστε για να διαμορφώσει τα ούλα.

Κατά τη διάρκεια της φάσης επούλωσης, μπορούμε να κλείσουμε το κενό των δοντιών με μια προσωρινή αποκατάσταση – αυτό συνιστάται ιδιαίτερα στην πρόσθια περιοχή, όπου ένα κενό δημιουργεί κατά κανόνα αισθητικό πρόβλημα.Μετεγχειρητική πορεία

Τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση θα πρέπει να προστατευθείτε. Η καλή ψύξη με πάγο βοηθά να σταματήσει η αιμορραγία πιο γρήγορα. Ο γιατρός θα σας δώσει παυσίπονα για να τα πάρετε στο σπίτι για τον πόνο. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται την τρίτη και δέκατη μέρα μετά την επέμβαση για να ελέγξουμε την διαδικασία επούλωσης και για την αφαίρεση των ραμμάτων.

Χρειάζονται δύο έως τέσσερις μήνες στην κάτω γνάθο και τέσσερις έως έξι μήνες στην άνω γνάθο μέχρις ότου το εμφύτευμα να ενωθεί σταθερά με τον οστικό ιστό. Ο νεοσχηματισμένος οστικός ιστός περικλείει το εμφύτευμα και το ενσωματώνει στο οστό της γνάθου.

Από εδώ και πέρα χρειάζεται υπομονή: Η πολύ πρώιμη φόρτωση μπορεί να διαταράξει την οστεοενσωμάτωση και θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του εμφυτεύματος! Μετεγχειρητικές διαταραχές επούλωσης τραυμάτων και φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια του εμφυτεύματος.

Προσθετική αποκατάσταση

Αφού ολοκληρωθεί η φάση της επούλωσης, μπορεί πλέον να τοποθετηθεί στη νέα «τεχνητή ρίζα» η προσθετική αποκατάσταση. Σε περίπτωση κλειστής επούλωσης απαιτείται δεύτερη μικρή επέμβαση, κατά την οποία τα ούλα ανοίγουν με μια μικροσκοπική τομή για να τοποθετηθεί το κολόβωμα επούλωσης ούλων στην κεφαλή του εμφυτεύματος, η οποία στη συνέχεια πρέπει να επουλωθεί για δύο εβδομάδες. Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο με στα μονοφασικά εμφυτεύματα.

Τώρα μπορεί πλέον να προσαρτηθεί στο εμφύτευμα η προσθετική αποκατάσταση. Οι αποκαταστάσεις κατασκευάζονται κατά παραγγελία στο οδοντιατρικό εργαστήριο με βάση τα οδοντικά αποτυπώματα. Τα δόντια που στηρίζονται στα εμφυτεύματα προσφέρουν εξαιρετική εμφάνιση και λειτουργικότητα, καθώς και μια πολύ φυσική αίσθηση στο στόμα – αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί πλέον να δαγκώνει, να μασάει και να γελάει ξέγνοιαστα.