Ενίσχυση και μέτρα στήριξης για τους νέους γονείς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ενίσχυση και μέτρα για νέους γονείς προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να ανακοινωθεί μία σειρά κινήτρων για την απόκτηση τέκνων από νέα ζευγάρια ενώ δεν αποκλείεται να ενισχυθούν ανάλογα και τα επιδόματα που που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών.

Να σημειωθεί πως το επίδομα παιδιού αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για την στήριξη της οικογένειας και την ενδυνάμωσή της και το λαμβάνουν σήμερα πάνω από 645.000 οικογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί και αργότερα στον πρωθυπουργό και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενειών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια.

Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου αφορούν: μέτρα για την στήριξη των γονιών και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους, στεγαστικά προγράμματα για την υποστήριξη κυρίως των νέων και των ευάλωτων ομάδων, πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας, επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Στις ενέργειες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2024 εντάσσονται:
– Η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση και αξιολόγηση στοιχείων και δεδομένων δημογραφικού χαρακτήρα για την αποτύπωση των αναγκών ανά Περιφέρεια και τον σχεδιασμό μέτρων και δράσεων.

– Η εφαρμογή και σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου για το «Σπίτι της Οικογένειας», με στόχο την στήριξη της οικογένειας, την προώθηση της ενεργού γήρανσης και την ενθάρρυνση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

– Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και για τις γυναίκες, τόσο στο μέτωπο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και στο θέμα των αδειών, της τηλεργασίας και της δημιουργίας δομών φροντίδας βρεφών εντός των επιχειρήσεων. Η εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες, αλλά και η ενίσχυση της απασχόλησης για τις μητέρες συνιστούν επίσης μέρος των πρωτοβουλιών που δρομολογούνται.

Ταυτόχρονα θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εργασίας για πολίτες κάτω των 30 ετών, ώστε να ξεκινήσουν την εργασιακή τους πορεία και να μπορούν να έχουν προοπτικές δημιουργίας οικογένειας.xx