Ε. Λιακούλη για Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: “Η δωρεάν υγεία και το ΕΣΥ, είναι κατάκτηση του Λαού μας”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προέβη σε δήλωση, επισημαίνοντας τα εξής:«Το αγαθό της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και ειδικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναπόφευκτα και διαχρονικά, φέρουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και των αείμνηστων Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργου Γεννηματά, όπως και του σπουδαίου γιατρού και πολιτικού Παρασκευά Αυγερινού.

Όχι μόνο κάθε 7η Απριλίου, αλλά και κάθε μέρα, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά παντού, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στο όραμα ενός ισχυρού, δωρεάν ΕΣΥ στην υπηρεσία κάθε πολίτη, από άκρη σε άκρη της επικράτειας.

Ό,τι ακριβώς δηλαδή ΔΕΝ υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, σχεδόν πέντε χρόνια τώρα.

Μια κυβέρνηση που ιδεοληπτικά επιμένει στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών των νοσοκομείων και μάλιστα επαίρεται για την υποτιθέμενη ‘’μεταρρύθμιση’’ των απογευματινών χειρουργείων, σε μια οικονομική συγκυρία όπου οι πολίτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για οποιαδήποτε υπηρεσία ή αγαθό καταναλώνουν, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της υγείας τους.

Ο δε υπουργός Υγείας υπερηφανεύεται ακόμη περισσότερο, στη λογική του ‘’γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;’’, αφού αυτός ήταν ο “ιθύνων νους” πίσω από το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων.

Και αυτό συμβαίνει, αντί να προβληματιστεί βαθιά από το γεγονός ότι σε μία χώρα της Ευρώπης των 27, οι Έλληνες πολίτες είναι προτελευταίοι σε όρους αγοραστικής δύναμης, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία, ενώ πλέον και οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας τους είναι οι δεύτερες υψηλότερες, μπροστά πάλι μόνο από τη Βουλγαρία.

Αυτό είναι, ωστόσο, το μοντέλο που ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του εξυπηρετούν: την καθιέρωση στη χώρα μιας νεοφιλελεύθερης βαλκανικής δυστοπίας, όπου οι λίγοι και ισχυροί ‘’πίνουν στην υγειά’’ των πολλών και ανίσχυρων οικονομικά.

Και σε μια ακόμη επίδειξη βαλκανικού πολιτικαντισμού, αλλά και επειδή αυτήν την περίοδο ‘’μύρισε’’ Ευρωεκλογές, ο ίδιος υπουργός επισκέφθηκε τις νοσοκομειακές μονάδες της πόλης μας, διαβεβαιώνοντάς μας – προφανώς ανέξοδα – πως τα νοσοκομεία με αιχμή το ΠΓΝΛ θα αποτελέσουν τον 3ο πόλο στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, ανακοινώνοντας ξανά και ξανά τα ίδια έργα αναβάθμισης.

Κουβέντα δεν είπε για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και γιατί τα επιλέξιμα ποσά για δαπάνες που αφορούν την υγεία καταλαμβάνουν τόσο μικρό ποσοστό, κουβέντα δεν είπε για την ανάγκη ένταξης γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως δε μίλησε ποτέ για την ανάγκη αύξησης των μισθών όλων αυτών, προκειμένου να παραμείνουν στο ΕΣΥ, με όρους αξιοπρέπειας.

Με “χειροκροτήματα” μόνο, όμως, το ΕΣΥ σταδιακά διαλύεται και το αγαθό της δημόσιας υγείας καταντάει σταδιακά “ανέκδοτο”, με το οποίο βέβαια μόνο η κυβέρνηση γελάει.

Και ας είναι η υγεία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να γελάει κανείς. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην το καταλαβαίνει…».XX