Ε. Λιακούλη με Θεσσαλούς εργαζομένους ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ: «Κομβική για το ΕΣΥ η διατήρηση των Κινητών Ομάδων Υγείας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Με τους Θεσσαλούς εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ συναντήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το εργασιακό τους μέλλον, το οποίο προδιαγράφεται αμφίβολο, αφού οι συμβάσεις 1047 εργαζομένων βρίσκονται «στον αέρα», δεδομένου ότι λήγουν σε ένα μήνα περίπου (30/11/2023), με την κυβέρνηση σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου», να μην αποφασίζει έγκαιρα για κάποια περαιτέρω ανανέωση.Όπως τόνισαν από την πλευρά τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων, κ.κ. Τριανταφύλλου Αντώνης Γενικός Γραμματέας, Καραγούγας Δημήτρης Ταμίας και η Ελένη Καραμαγκιόλα μέλος, η συνάντηση όπως και η υποστήριξη των αιτημάτων από το ΠΑΣΟΚ ήταν αναγκαία, αφού οι συμβασιούχοι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ βρέθηκαν, επί 3,5 χρόνια, στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για τη διατήρηση της δημόσιας υγείας, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες, σ’ όλη τη χώρα, με μεγάλα διαστήματα αναστολής των αδειών τους, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικό ωράριο και με συνθήκες δύσκολες, εκτεθειμένοι σ’ όλους τους πιθανούς κινδύνους».

Παράλληλα, τόνισαν ότι και πρόσφατα, κατά τις πρόσφατες θεομηνίες στη Θεσσαλία, «οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, δηλώνοντας αδιαλείπτως την παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες, πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία».Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας, μαζί με σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε άμεσα ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα, με την οποία επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. ξεκινάει από την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και μία βασική δομής της αποτελούν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) . Σήμερα, ωστόσο, οι 1.047 εργαζόμενοι συμβασιούχοι ΙΔΟΧ των δομών αυτών -διαφόρων ειδικοτήτων-, βρίσκονται σε πλήρη εργασιακή αβεβαιότητα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι μετά την 30/11/2023, οπότε και λήγουν οι εν ισχύ συμβάσεις τους.

Και όμως, οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ έχουν εδώ και καιρό αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, αφού συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοιού, στην διερεύνηση συρροών, στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πλήρη αξιοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην ΠΦΥ πρέπει να γίνουν πράξη, αφού το ΕΣΥ παραμένει εξαιρετικά υποστελεχωμένο, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για το πως «προτίθεται να αντιμετωπίσει τους 1.047 συμβασιούχους των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, αλλά και για το ποιος θα είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για την απορρόφησή τους στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με ποιόν τρόπο;».