Ε. Λιακούλη: «Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει η Δημοκρατία μας»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Σε δήλωση προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε την Τρίτη, 26 Μαρτίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, επισημαίνοντας τα εξής:

«Όταν στις 28 Φεβρουαρίου 2023 συνέβαινε η συνταρακτική τραγωδία των Τεμπών και 57 αθώες ψυχές χάνονταν στα συντρίμμια δυο αμαξοστοιχιών, κανείς δε μπορούσε ακόμη να αντιληφθεί τι ήταν διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να μην αναλάβει τις ευθύνες της για την οικτρή, όσο και εγκληματικά επικίνδυνη κατάσταση του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου.

Δεν ξεχνάμε άλλωστε, πως λίγες ημέρες πριν το δυστύχημα, ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής ανερυθρίαστα διαβεβαίωνε τη Βουλή πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων, ενώ παραλίγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ‘’εγκαινίαζε’’ στη Θεσσαλονίκη το …ανύπαρκτο Κέντρο Ελέγχου Ασφάλειας, αν δεν τον ‘’προλάβαιναν’’ οι τραγικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά προκειμένου να καλύψει ‘’τα νώτα’’ της:
-Λίγες ημέρες μετά την τραγωδία αλλοίωσε τον τόπο στον οποίο αυτή εκτυλίχθηκε, μεταφέροντας τα διαλυμένα βαγόνια, ενώ παράλληλα ‘’μπάζωσε’’ την περιοχή, καταστρέφοντας πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία.

-Ακολούθως, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αρνήθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, κάνοντας αποδεκτή την ιδεοληπτική πρόταση εξεταστικής επιτροπής του ΚΚΕ, για τη ‘’διερεύνηση’’ πτυχών της τραγωδίας του 2023, από το …1997 (!).

-Αγνόησε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονταν με την μη ορθή και έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014, που αν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί είναι βέβαιο πως το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

-Στην εξεταστική επιτροπή που ακολούθησε, οι κυβερνητικοί βουλευτές μεθόδευσαν τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ‘’αποφάσισαν και διέταξαν’’, μόνοι τους και αυθαίρετα, το πρόωρο τέλος της εξεταστικής επιτροπής.

-Οι βουλευτές της ΝΔ στο ‘’πόρισμά’’ τους δεν παραδέχθηκαν καμία κυβερνητική παράλειψη για την τραγωδία, ενώ στις 723 σελίδες τους προσπάθησαν να αποδώσουν τα πάντα στο ‘’ανθρώπινο λάθος’’.

-Τέλος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παρευρεθεί στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, προσπαθώντας να ‘’δοξαστεί κρυπτόμενος’’, αποδεικνύοντας όμως έτσι, μόνο την περιφρόνησή του για τους Θεσμούς…

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, καταιγιστικές αποκαλύψεις των ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε και ‘’μονταζιέρα’’, για να αλλοιωθούν οι συνομιλίες του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να ‘’υποστηριχθεί’’ περαιτέρω το κυβερνητικό αφήγημα ‘’περί ανθρώπινου λάθους’’.

Πλέον ‘’ντρέπεται και η ντροπή’’, αφού ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να υποβαθμίσει και να συγκαλύψει την όλη υπόθεση, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη και ‘’θολώνοντας τα νερά’’, όπου και όπως μπορεί, με ‘’μαφιόζικες’’ πρακτικές.

Ωστόσο, σχεδόν 1,5 εκατομμύρια υπογραφές Ελλήνων και Ελληνίδων, όπως και το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, δηλώνουν ευθαρσώς και προς όλους τους αποδέκτες: ‘’Φτάνει ως εδώ με την συγκάλυψη! Φτάνει, ως εδώ με τις προσβολές στους 57 νεκρούς των Τεμπών και τις οικογένειές τους! Φτάνει ως εδώ, με τις κυβερνητικές προσβολές στη Δημοκρατία, στο Κράτος Δικαίου και τους Θεσμούς!’’.

Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο δημοκρατικής υπομονής και η πολιτική της επιβίωση αφορά μόνο την ίδια, ουδόλως όμως την κοινωνία που -όχι άδικα- ‘’κοχλάζει’’…».XX