Ιταλία: Πρόστιμο από τη Μελόνι σε όποιο σχολείο δεν έχει στολίσει φάτνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Με πρόστιμα απειλεί διευθυντές σχολείων στην Ιταλία η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι οι οποίοι κατάργησαν τον στολισμό της χριστουγεννιάτικης φάτνης στο πλαίσιο του σεβασμού των άλλων θρησκειών και της πολυπολιτισμικότητας εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε στην Γερουσία, την Τετάρτη, νομοσχέδιο με σκοπό τη διαφύλαξη της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ιταλίας προωθώντας τις «παραδοσιακές» χριστιανικές εορταστικές εκδηλώσεις, που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

«Το να επιτραπεί η μετατροπή των ιερών χριστιανικών εορτών σε άλλον ανώνυμο τύπο εορτασμού θα συνιστούσε διάκριση εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους, που ασπάζονται τη θρησκεία της πλειοψηφίας, καθώς και επίθεση στις αξίες και τη βαθύτερη παράδοση του λαού μας», αναφέρεται.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, τα πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν στους διευθυντές σχολείων που αρνούνται να στολίσουν στις ανάλογες χριστιανικές γιορτές, για παράδειγμα δέντρο ή φάτνη με την αναπαράσταση της προσκύνησης των τριών Μάγων στον Χριστό, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC.

«Εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων και ντροπιαστικών αποφάσεων ορισμένων σχολικών φορέων να απαγορεύουν τις σκηνές της γέννησης στα σχολεία ή να αλλάζουν τη βαθιά ουσία των Χριστουγέννων μετατρέποντάς τα σε άχρωμες χειμερινές γιορτές για να μην προσβληθούν οι πιστοί άλλων θρησκειών», είπε η γερουσιαστής Μενούνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκηνή της φάτνης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καθολικής κληρονομιάς της Ιταλίας. Πολλές ιταλικές πόλεις, μεταξύ αυτών και η Νάπολη, φημίζονται για τις δημιουργικές ερμηνείες της σκηνής.

Η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα σημεία των Χριστουγέννων και πόλο έλξης για τους προσκυνητές.Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου
Όπως ήταν λογικό, οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν από πολιτικούς αντιπάλους της Ιταλίδας πρωθυπουργού, συνδικάτα και διευθυντές κατά του νομοσχεδίου.

«Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι ζούμε σε μια κοσμική χώρα, το σχολείο είναι κοσμικό. Ενέργειες όπως αυτή που παρεμβαίνουν, μεταξύ άλλων, στην αυτονομία των σχολείων, δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε η Τζιάνα Φρακάσι, γενική γραμματέας του CGIL, μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας.

Από την πλευρά του ο Ατίλιο Φράτα, πρόεδρος της DirigentiScuola, η οποία εκπροσωπεί τους διευθυντές σχολείων, απέρριψε ως «αστείο» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι έχει ασάφειες.

«Έχουμε να κάνουμε με μέτρα που είναι χρήσιμα μόνο για να αποσπάσουν την προσοχή των Ιταλών από τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της χώρας μας», δήλωσε.

Ο Ρικάρντο Μάτζι, γραμματέας του αριστερού κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι το νομοσχέδιο του κόμματος της Μελόνι «προσβάλλει όλους τους πιστούς, ενώ είναι αντισυνταγματικό γιατί αντιστρατεύεται την ελευθερία της λατρείας».