Καρδίτσα – Διυπουργική: Πρόσθετα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των πληγέντων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Αυγενάκης: Θα κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – Δεν κάνουμε βήμα πίσω- Χρονοδιαγράμματα για τις υπόλοιπες αποζημιώσεις

Θ. Σκυλακάκης: Ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία η σωστή διαχείριση των υδάτων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κερδίσει το εθνικό στοίχημα της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μετέφερε στους συμμετέχοντες στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Καρδίτσας με τη συμμετοχή αγροτοσυνεταιριστικών φορέων της περιοχής και της Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ τόσο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης όσο και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη ανέλυσαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα έχουν προγραμματισθεί για τη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (με τηλεδιάσκεψη), ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, και εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και συνεταιριστικών Οργανώσεων. Στη σύσκεψη μετείχαν και βουλευτές της Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων (το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του ΥπΑΑΤ στο τέλος του Δελτίου Τύπου), είπε:
Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει για να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο, ένα εθνικό στοίχημα και με επικεφαλής τον ίδιο εργαζόμαστε όλοι μαζί για να το κερδίσουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε!

Το συνολικό κόστος αποκατάστασης ζημιών και έργων θα ξεπεράσει τα 3 δις, αφορούν όλο το φάσμα των δράσεων και που θα γίνουν με βάση τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας HVA International.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη ΓΓ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αμέσως μετά τις πλημμύρες κινηθήκαμε ταχύτατα σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, αποτρέψαμε την υγειονομική κρίση.

Δεύτερον, φροντίσαμε οι πληγέντες να νιώσουν τη στήριξη της πολιτείας. Περισσότερα από 450 εκ. € έχουν διατεθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Τρίτον, λαμβάνουμε σειρά μέτρων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Ενδεικτικά για το ΥΠΑΑΤ:

• Έχουν καταβληθεί προκαταβολές 150 εκ. € για αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

• Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 260 εκ., ποσό εξασφαλισμένο από την κυβέρνηση.

• Καλλιέργειες οι οποίες είχαν υποστεί ζημίες το 2023, οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, πριν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου θα αποζημιωθούν μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων. Οι πληρωμές τους θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα -2 μήνες νωρίτερα από τον Απρίλιο- μετά από απόφασή μου και απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

• Καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν πέραν των προηγούμενων ζημιών και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν έλαβαν προκαταβολή αποζημιώσεων, προγραμματίζεται στο τέλος Ιανουαρίου να την λάβουν.

• 2,5 εκ. € έχουν διασφαλισθεί για τους αλιείς της περιοχής, ως απώλεια εισοδήματος και 15,8 εκ. € από το Γεωργικό Αποθεματικό του ‘23, για όσους παραγωγούς δεν είχαν υποχρέωση να ασφαλιστούν.

• Έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή ειδικού μέτρου (ΠΑΑ) για ενίσχυση των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές.

• Έχει ήδη προδημοσιευτεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα απονιτροποίησης ύψους 100 εκ. € για τις πληγείσες περιοχές. Θα δοθεί παράταση στους δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης του μέτρου της απονιτροποίησης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ύψους 50 εκ. €.

• Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επίσης μια σειρά μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκ. €. Η προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

• Εντάξαμε το σύνολο των επιλαχόντων της τελευταίας προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατά 20 εκατ. στα 37,2 εκ. € για τη Θεσσαλία – εντάχθηκαν όλες οι θετικά αξιολογημένες αιτήσεις, (598 Σχέδια). Είναι πλέον υποχρέωση της Περιφέρειας να «τρέξει» την απορρόφησή τους.

• Δώσαμε παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των δικαιούχων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλου.

• Για την Αγιά, δόθηκε η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς ακτινιδίου να συγκομίσουν πρώιμα.

• Για το 2024 ανεστάλη η υποχρέωση καταβολής εισφοράς κρέατος και γάλακτος προς τον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες.
Και κατέληξε: «Πράττουμε αυτό που επιβάλουν οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και η συνείδηση όλων μας και γι’ αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει για να αναγεννηθεί αυτός ο τόπος που τόσα προσφέρει στην εθνική οικονομία. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε, δεν σταματάμε, παρά μόνο όταν λύσουμε και το τελευταίο πρόβλημα. Είμαστε εδώ, δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες μας και φυσικά δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε με κανέναν, αρκεί να έχει προτάσεις και να μη υπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Σκυλακάκης: Να υιοθετήσουμε και την έννοια της ανθεκτικότητας
Ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία χαρακτήρισε τη σωστή διαχείριση των υδάτων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης αναγγέλλοντας ότι εντός του επομένου 15νθημέρου να δοθεί για διαβούλευση και αμέσως μετά θα έλθει στη Βολή προς ψήφιση, η ρύθμιση που θα προβλέπει την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία.

«Πρέπει να ξαναδούμε από το μηδέν, το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, γιατί χωρίς νερό δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο τόπος. Η σωστή διαχείριση των υδάτων είναι ζήτημα ζωής για τη Θεσσαλία. Και αυτή αποτελεί ευθύνη όλων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι η αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, απαιτεί συναινέσεις. «Απαιτείται να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας γιατί δεν ξέρουμε πώς, πότε και σε ποια ένταση θα επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «η κλιματική κρίση είναι μια νέα πραγματικότητα για την οποία, παγκοσμίως, έχουμε ελάχιστη γνώση». Τόνισε ότι εκτός από την έννοια της προστασίας, πρέπει στη υιοθετήσουμε και την έννοια της ανθεκτικότητας. Είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα το κάνει με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, αλλά αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε δραστηριότητα όλων των πολιτών.

Παράλληλα είπε ότι μαζί με τον ΓΓ του υπουργείου του Θύμιο Μπακογιάννη έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα όπως:
– Τη μετεγκατάσταση κατοίκων από περιοχές που έχουν πληγεί.

– Τη χωροταξική μελέτη του Παλαμά, την οποία θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο

– Την τροποποίηση του περιφερειακού χωροταξικού την οποία, επίσης, θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας και περιβάλλοντος.
Ανακοίνωσε επίσης ότι:
-Ο Δήμος της Καρδίτσας θα ενταχθεί κανονικά στο Ταμείο Ανάκαμψης σε ό,τι αφορά στις αναπλάσεις. Υπενθυμίζεται ότι είχε χάσει τις προθεσμίες λόγω των πλημμυρών. Μαζί με τους άλλους δήμους της Θεσσαλίας θα απορροφηθούν για αναπλάσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης 39,6 εκατ. ευρώ

-Με νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει άμεσα, θα δίνεται η δυνατότητα η Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης θα βοηθήσει τις τοπικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες

-Διορθώνεται η αστοχία της ΔΕΗ με τις αποκοπές ρεύματος σε ορισμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη από χθες έχουν αρχίσει επανασυνδέσεις σε 301 περιπτώσεις που είχε κοπεί η παροχή ρεύματος λόγω οφειλών.

Σε ό,τι αφορά στις οφειλές, είπε ότι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για άτοκη ρύθμιση των συγκεκριμένων οφειλών.
Τέλος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι συνεργεία του υπουργείου του έχουν καταγράψει τις καταστροφές στον αστικό ιστό σε όλη τη Θεσσαλία και πλέον, χωρίς πρόσθετη διαδικασία, εναπόκειται στους Δήμους της περιοχής να απορροφήσουν τα 12,6 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό.

Λιβάνιος: 122 εκατ. για τους Δήμους της Θεσσαλίας

Ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι ήδη το ΥΠΕΣ έχει δώσει στους δήμους της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές 122 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται, όπως διευκρίνισε, η αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία, την οποία ανέλαβε το Υποδομών.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ επισήμανε ότι το φαινόμενο του Daniel ήταν πρωτοφανές και ως προς την ένταση είχε και ως προς την έκταση που έπληξε, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν δήμοι που κατέρρευσαν πλήρως λόγω των πλημμυρών.

Σημείωσε ότι άμεσα υπήρξαν παρεμβάσεις και βοήθεια προς τους Δήμους ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξαν και ειδικές παρεμβάσεις σε περιοχές που υπήρξαν κατολισθήσεις, όπως στο Μορφοβούνι ή βρίσκονται ακόμα πλημμυρισμένες όπως τα παρακάρλια χωριά.

Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο» είπε ο Θ. Λιβάνιος και ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα να δοθεί περίοδος χάριτος ενός έτους στην καταβολή ενοικίων σε αγρότες που έχουν ενοικιάσει εκτάσεις από Δήμους. Με την ίδια διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του συμβολαίου με τους αγρότες για δύο ακόμα χρόνια.

Όπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με όλες τις δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια με στόχο την αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κάλεσε δε τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να επιταχύνουν τις από μέρους τους διαδικασίες προς το σκοπό αυτό.

Τριαντόπουλος: Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από τις σφοδρές κακοκαιρίες, έκανε λόγο ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος, αρχικά, στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα μπορούσαν να γίνουν και αιτήσεις για περιπτώσεις στις οποίες είχε αλλάξει το Ε9, ενώ γνωστοποίησε πως συνολικά οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 67.000.

Συνολικά, όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στη Θεσσαλία πάνω από 300 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, το οποία σε συνδυασμό με τη συνδρομή στην αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Περιφέρεια ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ για το 2023.

«Είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που συνεχίζεται. Δεν είναι ένα κατοστάρι. Είναι ένας μαραθώνιος που θα πρέπει να τρέξουμε όλοι με τον ίδιο γοργό ρυθμό και να μεριμνήσουμε όλοι να φτάσουν στον τερματισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί σε στενή συνεργασία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ταχιάος: Καθοριστικές παρεμβάσεις στις υποδομές

Στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος.

Ο κ. Ταχιάος τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης συγκεκριμένων υποδομών, αρχής γενομένης από τα σχολεία, για τα οποία -όπως είπε – η ΚΤΥΠ, έχει προβεί ήδη σε αυτοψίες, αξιολογήσεις και μελέτες και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ανάθεσης εργολαβιών συνολικού κόστους 24.000.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σταχυολόγησε τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής, που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2025 και την οποία θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, στο τμήμα Δομοκός και Κρανώνα, ύψους 170.000.000 ευρώ, στο έργο ανάταξης της γραμμής στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα, ύψους 10.000.000 ευρώ και στην πλήρη αποκατάσταση της γραμμής Λάρισα-Βόλος της τάξεως των 105.000.000 ευρώ.

Ως τη μεγαλύτερη δράση, ο κ. Ταχιάος ανέφερε το έργο των αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο στη Θεσσαλία. Μια παρέμβαση που το Υπουργείο υπολογίζει ότι θα κοστίσει περίπου στα 900.000.000 ευρώ, αφορά τους βασικούς άξονες και όχι μόνο, και έχει ως κύριο στόχο να μην μείνουν αποκλεισμένες περιοχές.
«Είμαστε εδώ για να απαλύνουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής» υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε ότι ο Δήμος στον Daniel έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο και πρόσθεσε ότι εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών πρέπει να γίνουν έργα που ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Και σημείωσε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιαίτερες ομάδες αγροτών, όπως αυτή των παραγωγών γύρω από την Κάρλα και στην περιοχή του Παλαμά, της Φαρκαδώνας και του Τυρνάβου.

Ο Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι ήδη χάρη στη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ο δρόμος Καρδίτσας – Λάρισας δόθηκε στις 21 Δεκεμβρίου πολύ νωρίτερα από τον αρχικό υπολογισμό. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι τέσσερις προσκλήσεις που έχουν προκηρυχθεί και αφορούν την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ένταξη στον συγκεκριμένο προγραμματισμό και των παραλιών του Πηλίου. Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία αποκατάστασης των αναχωμάτων και εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία.

Ακολούθησε συζήτηση με τους μετέχοντες στη σύσκεψη και δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν.xx