Ανησυχία προκαλούν τόσο στους ειδικούς, που συστήνουν προσοχή στους πολίτες, όσο και στους γονείς μαθητών λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με τα περιστατικά γρίπης και άλλων ιώσεων. Χθες ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από συστάσεις για την τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, λίγο πριν την επιστροφή στα θρανία.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών
-Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά:
▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος
▪ Το γεύμα
▪ Τη χρήση της τουαλέτας
-Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
-Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων)».
«Προσοχή στους γονείς»
«Έχουν δοθεί οδηγίες από τους γιατρούς ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο, οι γονείς θα προσέξουν και θα τους δώσουν αντισηπτικά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αερίζουν τις αίθουσες και προσοχή από τους γονείς αν ένα παιδί ξυπνήσει και δεν είναι πολύ στα καλά του, το κρατούν στο σπίτι.
Μπορεί να βγει το τεστ του αρνητικό, όμως σε δύο ημέρες μπορεί να βγει θετικό και το παιδί αυτό έχει μεταδώσει», δήλωσε στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Προβληματισμό, εκτός των σχολείων, προκαλούν όμως και οι ιώσεις. «Η γρίπη Α’ έχει έντονα συμπτώματα με υψηλό πυρετό, με αδυναμία, καταβολή, πόνους. Δεν είναι σαν τον κορονοϊό, είναι όμως με παρόμοια συμπτώματα. Έχει μια φοβερή καταβολή, πονούν τα κόκκαλα και δεν μπορεί ο άρρωστος, δεν έχει καμία διάθεση ούτε να φάει, ούτε να σηκωθεί, ούτε να μιλήσει. Αντιμετωπίζεται κανονικά με τα αντιπυρετικά και βιταμίνες».
Οι ειδικοί συστήνουν άμεσο εμβολιασμό για την γρίπη, ειδικά για άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Η γρίπη θα φτάσει μέχρι τέλος Φλεβάρη. Αυτοί που είναι υψηλού κινδύνου, με υποκείμενα νοσήματα και μεγάλης ηλικίας, να πάνε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Θέλει δύο εβδομάδες για αντισώματα. Καθυστέρησαν να γίνουν οι εμβολιασμοί».
xx