«Κούρεμα» στις χρεώσεις POS για τρία χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ανώτατα όρια χρεώσεων για τρία χρόνια στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες ορίζει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνοντας ανάσα σε μια σειρά επαγγελματιών που μέχρι τώρα επιβαρύνονται με σημαντικές χρεώσεις.

 

Παράλληλα, ξεμπλοκάρει η διάθεση POS σε επιχειρήσεις οι οποίες λόγω οφειλών βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία και μέχρι σήμερα το αίτημά τους για απόκτηση POS απορρίπτεται.

Η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας στη Βουλή προβλέπει τα εξής:
1. Καθορίζονται για χρονικό διάστημα 3 ετών ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών.

Το μέτρο εφαρμόζεται για:
– Παντοπωλεία και «mini markets»

– Πρακτορεία τύπου και περίπτερα

– Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες

– Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία

– Αρτοποιεία

– Ταξί

– Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών

– Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

– Στεγνοκαθαριστήρια

– Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων

– Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων

– Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων

– Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα

– Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων

– Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών)

Οι μειώσεις στα όρια των προμηθειών και χρεώσεων ισχύουν για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας ως εξής:

α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το 0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών.

γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής.

Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

2. Στο μέτωπο των «μπλοκαρισμένων» POS περίπου 4.000 επιχειρήσεων από τον Τειρεσία, με τη νέα διάταξη ορίζεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης (οντότητας) για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ., επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Για κάθε παράβαση των ανωτέρω επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.xx