«Κραυγή» πλημμυροπαθών της Λάρισας: Καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Οργή επικρατεί μεταξύ Λαρισαίων πλημμυροπαθών μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Στη Βουλή έχει φτάσει το ζήτημα, καταθέτει ερώτηση ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σημείωμα που εστάλη στο larissanet.gr επισημαίνονται τα εξής:
«Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους πλημμυροπαθείς από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ…

Στη Νέα Σμύρνη όσοι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί για τα εκκαθαριστικά τους με έκπληξη διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει καμία τριετής απαλλαγή όπως έλαβαν υποσχέσεις. Αλλά ούτε καν κάποια μείωση. Προφανώς η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τους πλημμυροπαθείς και μας εμπαίζει…

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ψεύτικες. Ντροπή!!!».

Στην καταγγελία πως αναρτώνται νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για πλημμυροπαθείς πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας της Λάρισας, «παρά την τροπολογία για απαλλαγή των ακινήτων σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της πλημμύρας», προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος προανήγγειλε και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για το ζήτημα.

Ο κ. Κόκκαλης τονίζει πως «με έκπληξη, πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, διαπίστωσαν ότι αναρτήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για το 2024, με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης έως και τα τέλη Απριλίου, για κτίρια που έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χρήση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει προκληθεί μέγιστη αναστάτωση και ανησυχία στους πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν και την πληθώρα εκκρεμοτήτων καταβολής των δικαιούμενων ενισχύσεων τους, καλούνται να καταβάλουν και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για ακίνητα που δικαιούνται νόμιμη απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ».

Ποιοι δικαιούνται τριετή απαλλαγή στις φυσικές καταστροφές
Απαλλαγή προβλέπεται από τον ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίο, και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία (και ειδικότερα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα).

Η απαλλαγή αφορά το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και ισχύει για το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, είχε επισημάνει σχετικά:

«Βάσει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών, τα ακίνητα που καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες κατά τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2021 και της 3ης Μαρτίου 2021, Βόρειο Αιγαίο (Σάμος, Χίος, Ικαρία) και Θεσσαλία (Λάρισα και Τρίκαλα) αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο χρόνια.

Η απαλλαγή αφορά τόσο το κτίσμα, όσο και το αναλογούν οικόπεδο.

Για να επωφεληθούν της ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα ‘Τα Αιτήματά μου’ της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα ‘Κεφάλαιο’, Διαδικασία ‘Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ’, όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα ‘Τα Αιτήματά Μου’, η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Η Κυβέρνηση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, συνεχίζει -σε ένα στενό πλαίσιο συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς και τους ενδιαφερομένους πολίτες- να προωθεί δράσεις για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές».xx