Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων για την έγκριση Προϋπολογισμού 2024: “Είναι μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 που συζητάμε σήμερα είναι μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά υπηρετείτε.Δεν παίρνει υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του Δήμου μας και γενικότερα, χτυπιέται σκληρά από τη μεγάλη ακρίβεια που τσακίζει τα ήδη λεηλατημένα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα, από τις αντεργατικές ανατροπές, την ένταση της φοροληστείας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, αφού η κυβέρνηση εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού.

Δεν παίρνει υπόψη την συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και παιδείας, της παροχής υπηρεσιών όπως (ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, συγκοινωνιών), της καταστροφής του περιβάλλοντος, προς όφελος μια χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν παίρνει υπόψη τις θανατηφόρες και καταστροφικές επιπτώσεις που βιώνει συχνά ο Φαρσαλινός λαός εδώ αλλά και όλης της χώρας, από τα φυσικά φαινόμενα, λόγω της πολύχρονης απουσίας σχεδιασμένων πολιτικών και έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.

Σχεδιάστηκε και υλοποιείται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Οι προτεραιότητες των δράσεών σας σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας , στις ΑΠΕ, στην βιομηχανία, στην αγροτοδιατροφή, στην διαχείριση των αποριμμάτων, κλπ.

Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2024, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε.

Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές του Δήμου Φαρσάλων πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, δίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό.

Ελάχιστα είναι τα κονδύλια που προορίζονται για αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών για αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτες, με αποτέλεσμα οι περιοχές που δοκιμάστηκαν φέτος από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας , να μένουν ουσιαστικά αθωράκιστες μπροστά σε κίνδυνο πλημμυρών.

Στην ίδια κατεύθυνση για έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης παρά τα τεράστια προβλήματα με την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών με μια σειρά από έργα κυρίως κατασκευής φραγμάτων που είναι «βαλτωμένα» επί δεκαετίες .

Η «Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με το λαό στους καθημερινούς αγώνες, τόσο για όσα προανέφερα, όσο και για:

-Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

-Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα) για να μπορούν να εκτελούν μια σειρά έργα που τα ακριβοπληρώνει ο λαός στους εργολάβους που πολλά τα δίνεται και με απευθείας ανάθεση ή διαπραγμάτευση με περιορισμένες εταιρείες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

-Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου της Τ.Δ. και του οικονομικού παρατηρητηρίου.

-Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και εδάφους. Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις.

-Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Πελοπόννησο με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα.

-Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.

-Αξιοποίηση, των ευρωενωσιακών κονδυλίων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

-Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας και παιδείας. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Στην βάση αυτών των θέσεων η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2024.XX