ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: Αναγκαία η διαμόρφωση μιας κουλτούρας σεβασμού προς την γυναίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

«Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα δίπλα στις γυναίκες, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους που τις καλεί να διαδραματίσουν η σύγχρονη εποχή.

Διότι μια γυναίκα σήμερα πρέπει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά και κοινωνικά, να επιμορφώνεται διαρκώς σε έναν κόσμο που αλλάζει, αλλά και να δημιουργεί οικογένεια.

Και όλα αυτά, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, που οδηγεί πολλές γυναίκες να στερούνται ακόμη και της επιλογής να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας και κυρίως της απόκτησης παιδιών. Η ευθύνη, λοιπόν, του κράτους είναι καίρια, και γι’ αυτό απαιτείται μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της γυναίκας».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Αύξηση φαινομένων βίας κατά γυναικών
Ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ακόμη ότι «δυστυχώς, παρά τις κατακτήσεις που έχουν γίνει για την πλήρη ισότητα γυναικών και ανδρών -και βλέπουμε γυναίκες να καταλαμβάνουν ανώτατες πολιτειακές, πολιτικές, ακαδημαϊκές, επιχειρηματικές θέσεις- ακόμη υφίστανται σοβαρές διακρίσεις κυρίως στον χώρο εργασίας.

Επιπλέον, εις βάρος των γυναικών εξακολουθούν να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Αφενός, είναι η σεξουαλική παρενόχληση, το μέγεθος της οποίας αντιληφθήκαμε σε έναν βαθμό από τις αποκαλύψεις που έγιναν στο πλαίσιο του κινήματος metoo.

Ταυτόχρονα, γινόμαστε μάρτυρες της ραγδαίας αύξησης φαινομένων άσκησης βίας κατά γυναικών, πολλές φορές εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Το ίδιο αυξητικά είναι τα συμβάντα των γυναικοκτονιών.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν ριζική αντιμετώπιση. Γι’ αυτό προϋπόθεση είναι -εκτός από τα αυτονόητα κατασταλτικά μέτρα- να σκύψουμε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κουλτούρας σεβασμού προς την γυναίκα, από την παιδική ηλικία, εντός του σχολείου.

Δεν είναι δυνατόν ως πρότυπα για τους νέους να εμφανίζονται δήθεν στίχοι που εκθειάζουν την γυναίκα ως τρόπαιο και εμπόρευμα! Ούτε βεβαίως, η βία να γίνεται τρόπος συμπεριφοράς, που να στοχεύει ακόμη και κορίτσια. Αν θέλουμε η γυναίκα να καταλάβει τη θέση που της αξίζει, πρέπει να ενισχύσουμε άλλα πρότυπα και αξίες που έχουν στον πυρήνα τους το σεβασμό για την γυναίκα».xx