ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαχείριση υδάτων με ρεαλισμό και ορθό σχεδιασμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

«Οι πρόσφατες πλημμύρες θέτουν έναν ακόμα παράγοντα στη δύσκολη εξίσωση που προκύπτει για την επίλυση του υδατικού-περιβαλλοντικού ζητήματος στη θεσσαλική πεδιάδα, που δεν είναι άλλος από την αναγκαιότητα για αρτιότερο σχεδιασμό για την αποτροπή και καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση 2ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08)», που συνδιοργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του ΥΠΕΝ και την Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, δεν μπόρεσε να παραστεί στην ημερίδα λόγω της συμμετοχής του σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικό. Ωστόσο, έχοντας παρέμβει συχνά για το μείζον υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες θέλησε με το μήνυμά του να μεταφέρει την πραγματικότητα για τον μέσο Θεσσαλό πολίτη.

Στο μήνυμά του προς τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Πέτρο Βαρελίδη, υπογραμμίζει ότι «μέχρι πρόσφατα, το σημαντικότερο θέμα που απασχολούσε την κοινωνία αλλά και την επιστημονική κοινότητα στη Θεσσαλία ήταν η διαχείριση του ελλειμματικού νερού.

Η αγροτική παραγωγή ως κύριος καταναλωτής στον θεσσαλικό κάμπο αντιμετωπίζει ζητήματα διαθεσιμότητας επαρκών ποσοτήτων αρδευτικού νερού, ενώ ταυτόχρονα η χρόνια επιβάρυνση του υπόγειου υδροφορέα από την υπεράντληση των υδάτων και ξεπερασμένες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να ισορροπήσουμε μεταξύ αντιδιαμετρικών προκλήσεων, καθώς όχι μόνο η έλλειψη αλλά και η απότομη περίσσεια νερού μπορεί να αποβεί καταστροφική στο εγγύς μέλλον και ταυτόχρονα να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί που θα οδηγήσει η κλιματική κρίση. Ως εκ τούτων, παρότι στη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας οι προκλήσεις που προκύπτουν είναι πολλαπλές, η αναγκαιότητα για ρεαλισμό και ορθό σχεδιασμό είναι περισσότερο επιτακτική».ΧΧ