Μεγάλη Παρασκεύη: Η ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθεμιά από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών.

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη.

Το ξημέρωμα της ίδιας ημέρας γίνεται η σταύρωση του Χριστού, ενώ η Εκκλησία θυμάται τα Πάθη του, τα οποία πέρασε για να σώσει τους ανθρώπους.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν την σταύρωση.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης.

Ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι, ενώ έχει ετοιμαστεί και ο Επιτάφιος, η περιφορά του οποίου γίνεται στους δρόμους κάθε πόλης και χωριού.

Τι ψάλλεται σήμερα στις εκκλησίες
Από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 11:00 το πρωί περίπου τελούνται οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας, οι γυναίκες ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας και κλαίνε για τον Χριστό, ενώ οι πιστοί προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον Ιησού.

Έπειτα, ψάλλεται ο Εσπερινός και γίνεται η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Η αποκαθήλωση γίνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι. Κατά την συγκεκριμένη τελετή, ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον επιτάφιο.

Αργά το απόγευμα ξεκινά η τελετή του επιταφίου, ακολουθεί γίνεται η περιφορά του επιταφίου, καθώς ψάλλεται ο επιτάφιος θρήνος, δηλαδή Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου.XX