Μηχανήματα γυμναστικής -Πώς ωφελούν την υγεία και το σώμα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τα πιο γνωστά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο γυμναστήριο για την εντατική εκγύμναση του σώματος, είναι το ελλειπτικό και ο διάδρομος γυμναστικής.

Επίσης τα μηχανήματα αυτά, μπορεί να τα συναντήσει κάποιος όχι μόνο στους χώρους το γυμναστηρίων αλλά και στο σπίτι. Λόγω της αερόβιας άσκησης που προσφέρουν ενδυναμώνουν το καρδιακό σύστημα και τις μυϊκές ομάδες του σώματος.

Αυτά τα μηχανήματα είναι κατάλληλα για άτομα με διαφορετική φυσική κατάσταση ακόμα και για όσους έχουνθέμα με το σωματικό βάρος ή δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στα προγράμματαγυμναστικής.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν καταπονούν τις αρθρώσειςγιατίείναι χαμηλής πρόσκρουσης.

Τα ελλειπτικά, γνωστά και ως cross-trainers, είναι ένας τύπος μηχανήματος που προσομοιώνει το περπάτημα, το τρέξιμο και το ανέβασμα σκαλοπατιών.

Έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί την καταπόνηση των αρθρώσεων, παρέχοντας παράλληλα μια αποτελεσματική προπόνηση για όσους έχουνθέμα με την καρδιά.

Το ελλειπτικό έχει δύο πεντάλ που κινούνται με ελλειπτική κίνηση, η οποία μιμείται το φυσικό περπάτημα ή τρέξιμο.

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το επίπεδο αντίστασης και την κλίση του μηχανήματος για να δυσκολέψει την άσκηση εφόσον το επιθυμεί.

Πολλοί γυμναστές συμβουλεύουν, η χρήση της αντίστασης να γίνεται σταδιακά και με επαναλήψεις, για να μην μαθαίνουμε σε έναν μονότονο ρυθμό άσκησης,προκειμένου να βελτιώνεται συνεχώς η αντοχή του σώματος.

Ένα από τα κύρια οφέλη του ελλειπτικού μηχανήματος, είναι ότι το καθιστά εξαιρετική επιλογή για αθλητές και άτομα που θέλουν να κάνουν αποκατάσταση από τραυματισμούς, έχουν πόνο στις αρθρώσεις ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Γενικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να γυμναστούν ακόμα και στο σπίτι,γιατί παρέχει μία ολοκληρωμένη άσκηση για όλο το σώμα, τα πόδια, τα χέρια και τον κορμό.

Οι διάδρομοι γυμναστικής επίσης προσφέρουν με την σειρά τους μία ομοιόμορφη αερόβια άσκηση, προσομοιώνοντας το περπάτημα και το τρέξιμο.

Ο Χρήστης γυμνάζεται περπατώντας ή τρέχοντας πάνω σε μία κινούμενη ζώνη ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και την κλήση της. Η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου μπορούν να ρυθμιστούν για να αυξηθεί η ένταση της προπόνησης.

Ο διάδρομος είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα όργανα γυμναστικής και βοηθάει στο κάψιμο θερμίδων, στην αντοχή και στην εκγύμναση της καρδιάς. Ένα από τα κύρια οφέλη των διαδρόμων γυμναστικής, είναι ότι παρέχουν μια προπόνηση υψηλής έντασης για κάποιον που θέλει να χάσει γρήγορα βάρος.

Άλλα μηχανήματα που προσφέρουν σωστή άσκηση για όλο το σώμα,είναικαι το σταθερό ποδήλατο. Είναι ένα όργανο γυμναστικής που προτιμούν πολλοί να το έχουν σπίτι γιατί πιάνει λιγότερο χώρο, σε σχέση με έναν διάδρομο ή ελλειπτικό μηχάνημα.

Παρέχουν και αυτά τα ίδια οφέλη, όπως είναι η καρδιακή άσκηση και η απώλεια βάρους, ρυθμίζοντας παράλληλα την ταχύτητα και την ένταση. Για τους λάτρες της ποδηλασίας, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να κάνουν την προπόνησή τους ακόμα και στο σπίτι, όταν ο καιρός είναι βροχερός και οι συνθήκες έξω δεν επιτρέπουν μία βόλτα με ποδήλατο.

Τέλος ένα άλλο μηχάνημα αερόβιας γυμναστικής εσωτερικού χώρου, είναι αυτό της κωπηλασίας που γυμνάζει όλο το σώμα και τους μυριαίουςμύς. Βοηθάει στην ευλυγισία του σώματος και ενισχύει την μέση. Συνήθως η δυσκολία της άσκησης αυξάνεται η μειώνεται με την χρήση βαρών. Η κωπηλασία βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και την φυσική κατάσταση του χρήστη.

Αν θέλετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα γυμναστικής, με τον κατάλληλο συνδυασμό των παραπάνω μηχανημάτων, για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο προπονητή.