Μ. Χαρακόπουλος για Ημέρα Γυναίκας: Να απαλλαγούμε από αναχρονιστικά στερεότυπα που υποβιβάζουν την γυναίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

«Χρέος όλων μας είναι να τιμούμε την γυναίκα λόγω και έργω, αναγνωρίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο της και την ασύγκριτη προσφορά της στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικογένειας. Οφείλουμε με συνέπεια να απαλλαγούμε απ’ όλα τα αναχρονιστικά και στρεβλά στερεότυπα που υποβιβάζουν την γυναίκα ως προσωπικότητα, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή όποια άλλη ιδιότητά της». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την Εορτή της Ημέρας της Γυναίκας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «ως ελληνική κοινωνία έχουμε διανύσει τις τελευταίες δεκαετίες μια τεράστια απόσταση σε σχέση με τον σεβασμό των δικαιωμάτων της γυναίκας. Απόδειξη οι θέσεις ευθύνης που κατέχουν οι γυναίκες στον στίβο της επιστήμης, της αγοράς και της πολιτικής.

Η ισότητα έχει κατακτηθεί σε σημαντικό βαθμό. Δυστυχώς, όμως, παραμένουν ακόμη και σήμερα απομεινάρια μια ξεπερασμένης νοοτροπίας, η οποία οδηγεί στην υποτίμηση της γυναίκας, ακόμη και στην έμφυλη βία. Ιδιαίτερα αυτά τα, ανησυχητικά πολλά, τραγικά συμβάντα, με θύματα γυναίκες, πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους ώστε να τα εξαλείψουμε.

Η ορθή απάντηση προς τούτο, εκτός από τα κατασταλτικά μέτρα, είναι μόνον η παιδεία, που ενσταλάζει τον σεβασμό προς το άλλο φύλλο από την τρυφερή παιδική ηλικία, και διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, όμως, η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά .

Στόχος που δεν είναι αυτονόητος σε μια εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες, το κόστος της στέγης αλλά και οι εργασιακοί ρυθμοί είναι απαγορευτικοί για τη δημιουργία οικογένειας, πολλώ δε μάλλον με περισσότερα από δύο παιδιά.

Τέλος, μια ημέρα σαν και τη σημερινή, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και στα εκατομμύρια των γυναικών σε πολλές περιοχές του κόσμου, που μέχρι σήμερα βιώνουν αφόρητες συνθήκες ανελευθερίας, καταπίεσης και διακρίσεων.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην ισότητα απέναντι στον νόμο σε πολλά κράτη, ιδιαίτερα σε κάποια που εξακολουθούν να ισχύουν αναχρονιστικές πεποιθήσεις, δε θεωρείται δεδομένο για τον γυναικείο πληθυσμό.

Η επιβολή συγκεκριμένου τρόπου ένδυσης, η απαγόρευση επαγγελματικής δραστηριότητας ακόμη και εκπαίδευσης είναι απαράδεκτα φαινόμενα που η παγκόσμια κοινότητα έχει χρέος να καταπολεμήσει».



xx