Οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν έως και 50% λιγότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Μειωμένος έως και 50% ή ακόμα και μηδενικός είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν τον φόρο που τους αναλογεί μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myproperty ή να ενημερωθούν μέσα από την εφαρμογή myaadeapp.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να πληρώσει το ίδιο ποσό με το 2023, καθώς κατέθεσαν δηλώσεις Ε9 χωρίς μεταβολές στην ακίνητη περιουσία, ενώ δεν είχαν και σημαντικές φορολογικές μεταβολές που να επηρεάζουν τον υπολογισμό του φόρου.

Έκπτωση έως 10%
Για πρώτη φορά φέτος προβλέπεται και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές.

Η έκπτωση ισχύει μόνο για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού, εφόσον: η ασφαλισμένη αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 900 ευρώ/ τ.μ.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η έκπτωση 10% αφορά σε κατοικίες που ήταν ασφαλισμένες για το σύνολο του 2023. Σε περίπτωση που η ασφάλεια καλύπτει μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε η έκπτωση είναι αναλογική του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είχε ασφάλεια για τουλάχιστον 90 μέρες εντός του ίδιου έτους.

Έκπτωση 3%
Επιπλέον, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις πολιτών που κερδίζουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, και αυτοί είναι:

-Όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η απαλλαγή έχει διάρκεια τριών ετών.

-Τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Σε αυτή, την περίπτωση θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Σημειώνεται πως όσοι διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχει λάθη, μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Ε9 κερδίζοντας μείωσης από 20 έως 90%.XX