Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες για ταξίδια το 2024

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και το Αφγανιστάν είναι από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για να επισκεφθεί κανείς το 2024, αναφέρει η Daily Mail.

Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο διαδραστικό χάρτη που δείχνει πού είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες απειλές για την ασφάλεια με βάση τον κίνδυνο πολιτικής βίας, κοινωνικών αναταραχών, μικροεγκλημάτων και, φέτος, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ανάμεσα στα ασφαλέστερα μέρη για να επισκεφθεί κανείς είναι η Γροιλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, με την εταιρεία συμβούλων International SOS να αναφέρει ότι οι απειλές ασφαλείας εκεί είναι «ασήμαντες».

Αντίθετα, χώρες όπως η Λιβύη, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Ουκρανία και το Ιράκ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων για επίσκεψη, με τα έθνη αυτά να κατατάσσονται ως χώρες με «ακραίο» κίνδυνο ασφάλειας. Η International SOS επεσήμανε ότι οι «νέες και εξελισσόμενες συγκρούσεις» στη Γάζα, το Λίβανο, τη Ρωσία και σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου για τα εν λόγω έθνη.

Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα όσον αφορά το κριτήριο της ασφάλειας έχει το κίτρινο χρώμα (χαμηλός κίνδυνος), ενώ άλλες χώρες και περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πορτοκαλί χρώμα (μέτριος κίνδυνος), όπως και η Δυτική Όχθη και το Ισραήλ., ενώ η Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος για σχεδόν δύο χρόνια, είναι στο βαθύ κόκκινο (πολύ υψηλός κίνδυνος).

Ιατρικός κίνδυνος
Όσον αφορά την υγεία, οι χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων ή ασθενειών περιλαμβάνουν τα αφρικανικά έθνη Νίγηρας, Σουδάν, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σομαλία και Σιέρα Λεόνε. Η Υεμένη χαρακτηρίστηκε επίσης χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την υγεία μαζί με το Ιράκ, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Στο αντίθετο άκρο της κατάταξης, τα μέρη με χαμηλό κίνδυνο ασθένειας είναι τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Χιλή.

Με τον χάρτη κινδύνου 2024, η International SOS αναφέρει ότι στοχεύει να παρέχει «καλύτερη κατανόηση της ευρύτερης κατάστασης ασφαλείας σε χώρες από τις οποίες μπορεί να ταξιδεύουν ή να εργάζονται οι εργαζόμενοι». Ο χάρτης «συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τον μετριασμό των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοί τους», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων.

Η Sally Llewellyn, διευθύντρια παγκόσμιας ασφάλειας της International SOS, δήλωσε: «Για το επόμενο έτος, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αναταραχή και η πολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον χάρτη με το Σαχέλ, τμήματα της Μέσης Ανατολής και την Ουκρανία στην κατηγορία “υψηλού” ή “ακραίου” κινδύνου ασφαλείας.

Η International SOS συνεχίζει να υποστηρίζει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ άλλων με την παροχή επαληθευμένων πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό τους ή με την υποστήριξη εκκενώσεων όπου χρειάζεται.Φέτος, για πρώτη φορά, η International SOS συμπεριέλαβε μια κατηγορία που εστιάζει στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα έθνη όλου του κόσμου». Η International SOS δήλωσε ότι «βλέπει μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των προειδοποιήσεων που σχετίζονται με το κλίμα που εκδίδονται για τους πελάτες, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο».XX