Ομιλία Κέλλα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό: «Πρωταρχικός στόχος η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

«Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος, μετά από δεκατρία ολόκληρα έτη, που ψηφίζεται με την οικονομία της Χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Οφείλεται κυρίως στην σκληρή προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια. Οφείλεται, όμως, και στην πολύ αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς αλλεπάλληλες κρίσεις, δίνοντας, παράλληλα, στη Χώρα την πολιτική σταθερότητα και την προοπτική, που είχε ανάγκη». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024, στην Ολομέλεια της Βουλής και προσέθεσε:

«Παρά την αδιαμφισβήτητη δυναμική της οικονομίας μας, ο προϋπολογισμός του 2024 ψηφίζεται στη σκιά των φυσικών καταστροφών, που έπληξαν φέτος τη Χώρα μας και των οποίων οι συνέπειες είναι ακόμα, δυστυχώς, έντονες. Στη Θεσσαλία και το νομό Λάρισας, η αποκατάσταση των πληγών της θεομηνίας Daniel συνεχίζεται και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Ψηφίζεται, παράλληλα, σε ένα δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.

Παρά τις συνεχείς προκλήσειςπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, με όραμα και πρόγραμμα πετύχαμε:
-Την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην Χώρα μας και, κατ’ επέκταση, την επενδυτική βαθμίδα,
-τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 2023 (2,4%),
– μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα,
-ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων,
-σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθούκαι
-πρωτογενές πλεόνασμα, που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Δεν θέλετε να θυμηθείτε και πολύ περισσότερο να συγκρίνετε, αγαπητοί Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι έγινε την πενταετία2015-2019 με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capitalcontrols…. Και ακόμα περισσότερο δεν θέλει να τα θυμάται ο ελληνικός λαός».


Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας σημείωσε:
«Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, κάνουμε πράξη όσα υποσχόμαστε. Πρωταρχικός στόχος του προϋπολογισμού είναι να στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των πολιτών. Για αυτό, άλλωστε, περιλαμβάνει και σχετικές μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 1,6δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως:
-οι αυξήσεις στους µισθούς των δημοσίων υπαλλήλων,
– η αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τις συντάξεις,
– η αύξηση του αφορολόγητου, κατά 1.000 ευρώγια οικογένειες µε παιδιά,
– η άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς,
– η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες,
– η μονιµοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρµακευτική δαπάνη,
– η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥκ.α.».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επεσήμανε ακόμα τα εξής:
«Αυτονόητο είναι ότι θα συνεχιστούν και φέτος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Από το 2024 και εξής, μάλιστα, προϋπολογίζονται πόροι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι δαπάνες κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών.

Πρόκειται για διπλασιασμό του σχετικού κονδυλίου, που αποτελεί μια ακόμα υλοποίηση δέσμευσης του Πρωθυπουργού. Τέλος, κομβικό ρόλο στο να πάρουν οικονομική «ανάσα» οι πολίτες αναμένεται να διαδραματίσει η μονιμοποίηση και επέκταση των φοροελαφρύνσεων, που ήδη έχουν γίνει.

Διαφωνείτε, αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολιτεύσεως με τη μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία;

Δεν συμφωνείτε με την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί; Είστε αντίθετοι με την μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και με την κατάργηση της παρακράτησης 30% στους εργαζομένους συνταξιούχους;».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας ανέφερε:
«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024 στηρίζει τους πολίτες και συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη, παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες. Εξασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, αντιμετωπίζει ολιστικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Η ψήφιση του μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το «αύριο» Για αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε».