Ο ρόλος της απολύμανσης στους τουριστικούς προορισμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για αρκετές χώρες, όπως και για την Ελλάδα. Το 2022, η χώρα μας υποδέχθηκε πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες, δημιουργώντας έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ποιότητα των υπηρεσιών και η καθαριότητα είναι ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των τουριστών όταν κοιτάνε να νοικιάσουν ένα κατάλυμα ή δωμάτιο, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες. Επίσης, η ροή τουριστών μπορεί να φέρει μαζί της και μολυσματικές ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απολύμανση είναι τόσο σημαντική στα τουριστικά καταλύματα και προορισμούς.

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην απολύμανση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες για την απολύμανση, ακόμα και των αρχαιολογικών χώρων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί συχνά μεγάλος αριθμός ανθρώπων επισκέπτεται τους αρχαιολογικούς χώρους και μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος μετάδοσης ασθενειών και εξάπλωσης επικίνδυνων μικροβίων. Ένα παράδειγμα είναι και οι απολυμάνσεις σε Κόρινθο και Αθήνα.Η Κόρινθος είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το 2022 η Κόρινθος υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται με τις απολυμάνσεις σε Κόρινθο και Αθήνα, κυρίως στα τουριστικά καταλύματα αλλά και στους χώρους εστίασης.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι απολύμανσης: φυσική και χημική. Η φυσική απολύμανση χρησιμοποιεί θερμότητα, ακτινοβολία ή υπερηχητικά κύματα για να σκοτώσει τους παθογόνους ιούς. Η χημική απολύμανση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες όπως το χλώριο, το ιώδιο ή το αλκοόλ.

Πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την απολύμανση, για την προστασία των επισκεπτών από μολυσματικές ασθένειες, πρέπει να ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ελληνική κυβέρνηση. Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν τακτικό καθαρισμό και απολύμανση όλων των επιφανειών, καθώς και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας με ειδικές λάμπες για την εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, σε πολλά εστιατόρια και καφετέριες πρέπει να υπάρχει σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης του πόσιμου νερού.

Το πρόγραμμα απολύμανσης στην Κόρινθο ήταν πολύ επιτυχημένο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα μολυσματικών ασθενειών στο σημείο. Αυτό αποτελεί απόδειξη της σημασίας της απολύμανσης στους τουριστικούς προορισμούς.

Εκτός από την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, η απολύμανση μπορεί επίσης:

  • Να βελτιώσει τη συνολική καθαριότητα και την εμφάνιση ενός τουριστικού καταλύματος, καθιστώντας το πιο ελκυστικό για τους επισκέπτες.
  • Να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να παράγει έσοδα για την τοπική οικονομία.

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, φροντίστε να ελέγξετε τις τελευταίες πληροφορίες για την απολύμανση που παρέχεται στον τελικό προορισμό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς από μολυσματικές ασθένειες ενώ ταξιδεύετε:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Ενημερωθείτε για τις κοινές μολυσματικές ασθένειες της χώρας και εμβολιαστείτε.
  • Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από μολυσματικές ασθένειες ενώ ταξιδεύετε.