Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για περισσότερη ενεργειακή απόδοση και θέρμανση στο σπίτι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την επίδραση των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον, η ανάγκη για ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ.

Ενώ οι λέβητες αερίου και οι καυστήρες πετρελαίου αποτελούν τις βασικές επιλογές θέρμανσης για πολλά χρόνια, υπάρχουν τώρα αρκετές πράσινες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν ενεργειακή απόδοση και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε περισσότερο στις τρεις νεοεμφανιζόμενες πράσινες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης που είναι οι αντλίες θερμότητας, οι λέβητες βιομάζας και τα ηλιακά θερμικά συστήματα και θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης.

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια εξαιρετικά αποδοτική εναλλακτική λύση από τους λέβητες αερίου ή  καυστήρες πετρελαίου. Χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να εξάγουν θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος και να τη μεταφέρουν σε ένα κτίριο. Υπάρχουν τρεις τύποιαντλιών θερμότητας:Αυτές που κάνουν χρήση του αέρα του περιβάλλοντος, της γεωθερμίας αλλά και των δύο μαζί.

Τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι πολλά. Είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές, με ορισμένα μοντέλα να παρέχουν έως και 400% απόδοση. Έχουν επίσης έως και μηδενικές εκπομπές ρύπων, ειδικά αν συνεργάζονται με άλλες εγκαταστάσεις όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή του ηλεκτρισμού. Επιπλέον, οι αντλίες θερμότητας είναι ευέλικτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη.Οι λέβητες βιομάζας είναι μια άλλη εναλλακτική οικολογική λύση θέρμανσης που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ροκανίδια ξύλου, πυρήνα ελιάς, πέλλετ και κορμούς για την παραγωγή θερμότητας. Η βιομάζα είναι μια πηγή καυσίμου ουδέτερη από τον άνθρακα, που σημαίνει ότι δεν συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι λέβητες με πυρήνα ελιάς και ροκανίδια είναι για μεγαλύτερες κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ οι λέβητες με pellet είναι καταλληλότεροι για μικρότερα σπίτια. Οι λέβητες κορμού είναι η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή, αλλά απαιτούν περισσότερη χειρωνακτική εργασία. Τα πλεονεκτήματα των λεβήτων βιομάζας είναι πολλά. Αποτελούν μια οικονομικά επιλογή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης και μπορούν επίσης να παρέχουν μια αξιόπιστη πηγή θερμότητας σε περιοχές όπου δεν υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε δύσβατες δασώδεις περιοχές που η προμήθεια αερίου και πετρελαίου δεν είναι εύκολη.

Τα ηλιακά θερμικά συστήματα είναι μια πράσινη εναλλακτική λύση θέρμανσης που χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου για τη θέρμανση του νερού και του αέρα. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών θερμικών συστημάτων: επίπεδοι συλλέκτες και συλλέκτες κενού σωλήνα. Οι επίπεδοι συλλέκτες είναι ο πιο κοινός τύπος και είναι ιδανικοί για θερμότερα κλίματα, ενώ οι συλλέκτες εκκενωμένων σωλήνων είναι πιο αποτελεσματικοί σε ψυχρότερα κλίματα.

Τα πλεονεκτήματα των ηλιακών θερμικών συστημάτων είναι πολλά. Είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, με ορισμένα συστήματα να διαρκούν έως και 25 χρόνια. Επιπλέον, τα ηλιακά θερμικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για θέρμανση όσο και για ζεστό νερό.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές για θέρμανση είναι αρκετές για παράδειγμα από λέβητα υγραερίου μέχρι ηλιακά θερμικά συστήματα και το μόνο που αρκεί είναι να κάνετε τη σωστή επιλογή για τον δικό σας χώρο.