Πόνος στη μέση: 8+1 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν 8 στους 10 ενηλίκους κάποια στιγμή της ζωής τους. Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι ότι ο πόνος στη μέση είναι συνήθως προσωρινός. Και με τη σωστή διαχείριση, πιθανότατα να νιώσετε καλύτερα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Για να ξεκινήσετε στο δρόμο προς την ανάρρωση, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, δίνουν πολύτιμες συμβουλές, για τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο στη μέση, αλλά και πώς μπορείτε να αποφύγετε τον τραυματισμό στη μέση.

Oποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, οι πρώτες βοήθειες μέχρι να έλθει ο γιατρός είναι σχεδόν ίδιες.

-Ξαπλώνετε σε σκληρό κρεβάτι, είτε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ώστε τα πόδια να μην είναι τεντωμένα είτε στο πλάι (δεν έχει σημασία ποιο), με τα πόδια πάλι ελαφρά λυγισμένα.

-Mια άλλη θέση που μπορεί να ανακουφίσει είναι, όντας ξαπλωμένοι ανάσκελα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, βάζετε τα πόδια πάνω σε μια καρέκλα ώστε το σώμα, οι μηροί και οι κνήμες να σχηματίζουν ορθή γωνία.

-Eίναι καλό να υπάρχει ένα λεπτό μαξιλάρι στον αυχένα.

-Τοποθετείτε τοπικά στην περιοχή της μέσης κάτι ζεστό όπως ένα ζεστό πανί ή μια χλιαρή θερμοφόρα.

-Κάνετε μια ελαφριά μάλαξη στην περιοχή που πονά με καθαρό οινόπνευμα ή λίγο λάδι.

-Αποφεύγετε τις άσκοπες κινήσεις (κυρίως τις απότομες) ή το σήκωμα βάρους.

-Μπορείτε να πάρετε ένα ήπιο παυσίπονο φάρμακο.

Αν με όλα αυτά υποχωρήσει ο πόνος, τα συνεχίζετε για λίγες ημέρες μέχρι να εξαλειφθεί τελείως.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν ο πόνος στη μέση σας δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου ή έχετε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν (π.χ. πυρετός, δυσκολία στην ούρηση, αδυναμία, μούδιασμα ή αίσθηση από καρφίτσες και βελόνες στα πόδια σας).XX