Πόσες μέρες «κρατάνε» τα κόκκινα πασχαλινά αυγά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τα αυγά είναι μία πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο και ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της διατροφής μας.

Τα βραστά κόκκινα αυγά έχουν την τιμητική τους τις μέρες του Πάσχα, αφού το βάψιμό τους και το τσούγκρισμά τους στο πασχαλινό τραπέζι αποτελούν κύρια στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του American Egg Board, αν δεν έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια, μπορούμε να κρατήσουμε το βραστό αυγό στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα.

Τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο πολύ λιγότερες ημέρες από τα ωμά, που μπορούν να αντέξουν από τρεις έως και πέντε εβδομάδες μετά την αγορά.

Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς βράζουμε τα αυγά, το τσόφλι, δηλαδή η προστατευτική τους επιφάνεια, αποδυναμώνεται αφήνοντας γυμνούς πόρους, από όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια και να μολύνουν το εσωτερικό του αυγού.

Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση
Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.

Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.

Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.xx