Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ο ΕΝΦΙΑ ανέβηκε στο Taxisnet και τώρα μένει η πληρωμή, οπότε η ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να ανοίξει τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Συγκεκριμένα, μετά τις 15 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις 2024 αφορά 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέρα από μισθούς και συντάξεις. Θα έχουν έτοιμη την φορολογική δήλωση από την ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου, αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή με ορίζοντα ψήφισης έως τις 20 Απριλίου.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν αλλάζει και παραμένει η 30η Ιουνίου 2024. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει θα μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί πέρα από τις 30 Ιουνίου, τότε οι δύο πρώτες δόσεις θα μπορούν να πληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Για πρώτη φορά φέτος, ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα ισχύσει η έκπτωση 3% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.xx