Σε 11 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ – Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις θα έχουν πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν φέτος νωρίτερα στους φορολογούμενους με στόχο η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου αντί στο τέλος Μαΐου και να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις έναντι των 10, που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεκτείνει για ένα ακόμη έτος και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2025 το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της αγοράς, ενώ βάζει στο τραπέζι φορο-κίνητρα για φορολογούμενους, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία δηλώνονται ως «κενά».

Εντός της εβδομάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επικυρώσουν τα στοιχεία για τις ασφαλισμένες κατοικίες τους το 2023, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Επισημαίνεται ότι μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τη κατοικία τους όλο το προηγούμενο έτος, ενώ σε περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης ήταν μικρότερη, η έκπτωση θα είναι αναλογική. Έτσι για 9 μήνες η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, για έξι μήνες στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%.

ΦΠΑ στην οικοδομή
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ εξήγγειλε ότι επεκτείνεται για ακόμη μία χρονιά, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

Σημείωσε δε ότι πάνω απ’ όλα η κυβέρνηση θεωρεί ότι «η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης». Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας.

Κλειστά ακίνητα
Επίσης, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φορο-απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα ανοίξουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα τα μισθώσουν για τουλάχιστον 3 χρόνια, όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι κάτι που έχουν συζητήσει στο υπουργείο. «Είναι μία πρόταση, που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους.

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».xx