Στο Δημαρχείο Φαρσάλων ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Εκτενή ενημέρωση για τα έργα αποκατάστασης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν το Σάββατο σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, ο Υπουργός

Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νικόλαος Ταχιάος.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, της γενικής γραμματέα συντονισμού στην προεδρία της κυβέρνησης κ. Εύης Δραμαλιώτη, των τριών κυβερνητικών βουλευτών του νομού κ.κ. Χρήστου Κέλλα, Χρήστου Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, αντιδημάρχων και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων της επαρχίας, πολιτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως έχει προβλεφθεί ένα χρηματοδοτικό πακέτο της τάξης των 3 δις ευρώ περίπου για τη Θεσσαλία, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που «θα φανούν περισσότερο τους επόμενους μήνες».

Για τις πληρωμές αποζημιώσεων σε πληγέντες είπε ότι «διαχειριζόμαστε χρήματα των φορολογουμένων, γίνονται έλεγχοι και γι’ αυτό δεν έχουν κατατεθεί χρήματα αμέσως ανεξαιρέτως σε όλους όσους ζήτησαν την αρωγή, αλλά ο ρυθμός θα επιταχυνθεί».

Εκτενή αναφορά έκανε και σε όλες τις ενέργειες για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά και για τα δημόσια έργα για τα οποία τόνισε πως «στη Θεσσαλία θα δοθούν 1,4 δις για οδικά και σιδηροδρομικά έργα, για την κατασκευή άλλων έργων που θα επιδιώξουν να θεραπευτούν οι πληγές που άνοιξαν».

Από το δε, Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται 680 εκ. ευρώ, ενώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ 700 εκ. ευρώ όπου επίσης έγιναν αναδρομολογήσεις έργων και επαναπρογραμματισμού.Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος αναφέρθηκε εκτενώς στις κυβερνητικές ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης ανέρχονται στα 1,4 δις ευρώ.

Αναγνώρισε την αναγκαιότητα κατασκευής νέου δρόμου που θα συνδέει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα, λέγοντας πως εξετάζεται κάθε δυνατό εργαλείο και πόροι χρηματοδότησης προκειμένου η κατασκευή του να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα το συντομότερο δυνατό.

Σημαντική ήταν και η εκτίμησή του πως στις αρχές του Φθινοπώρου θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας στην Αμπελιά, ένα έργο που μπήκε στις πρώτες προτεραιότητες για την αποκατάσταση των υποδομών.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο της κατασκευής των δύο φραγμάτων στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου με υδρευτικό αλλά και αντιπλημμυρικό ρόλο, καθώς και στο φράγμα της Σκοπιάς που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τα Φάρσαλα και που βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας. Επ’ αυτού, ζήτησε να εξεταστεί η μετατροπή του έργου του φράγματος της Σκοπιάς και σε υδροηλεκτρικό, ώστε να βοηθήσει επιπρόσθετα την περιοχή, να μειώσει το ενεργειακό κόστος, αλλά και να δημιουργήσει αναπτυξιακή δυναμική.

Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑ Φαρσάλων ζήτησε να δοθεί λύση είτε με ειδική ρύθμιση που θα προωθήσουν τα συναρμόδια Υπουργείαγια τις επιβαρύνσεις των ΔΕΥΑ των Δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, είτε με τη δυνατότητα η ΔΕΥΑΦ να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για εγκατάσταση ΑΠΕ και λειτουργία σχήματος ενεργειακού συμψηφισμού, με στόχο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την αύξηση του κόστους στην ενέργεια.

Σε άμεση συνάφεια με το παραπάνω, ζήτησε να υπάρξει ειδική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στους Δήμους να συνάπτουν δάνεια με ευνοϊκότερους όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακού συμψηφισμού.

Στο πλαίσιο αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, εστίασε στην ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης, καθώς και στην επιτάχυνση της έκδοσης προσκλήσεων για προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων επέμεινε επίσης και στην αναγκαιότητα της κατασκευής νέου δρόμου που θα συνδέει τα Φάρσαλα με τη Λάρισα, με την εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ενώ κατέθεσε πρόταση να γίνει η διασύνδεση του κόμβου Μικροθηβών με τον άξονα Ε65, σημειώνοντας πως η κατασκευή του Ε65 έχει αποκλείσει την περιοχή των Φαρσάλων από τους εθνικούς άξονες και την οδηγεί στην απομόνωση.

Επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού τονίζοντας ότι η διασύνδεση του Ε65 με τον ανατολικό άξονα της Θεσσαλίας προσφέρει άμεση πρόσβαση τόσο στο λιμάνι του Βόλου, όσο και στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέα αναπτυξιακά δεδομένα για τον Δήμο Φαρσάλων.XX