Συλλαλητήριο αγροτών στην πλατεία της Λάρισας -Πανθεσσαλική σύσκεψη των μπλόκων αύριο στον Παλαμά Καρδίτσας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Ρίχνοντας γάλα και τοποθετώντας μπάλες με άχυρο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται από χθες, Κυριακή στην καρδιά της Λάρισας, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

“Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει φαγητό”, αναφέρει ένα πανό, που έχουν τοποθετήσει οι αγρότες στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους φορείς της πόλης να τους ενημερώσουν δια ζώσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου οι αγρότες αναμένεται να ενισχύσουν το μπλόκο του Πλατυκάμπου με τρακτέρ.

Εν τω μεταξύ η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας αποφάσισε να καλέσει και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη συντονισμού αύριο, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας “η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής, αλλά και τους κοινούς στόχους πάλης.

Μαζί με το υπέρογκο κόστος παραγωγής που έχει συρρικνώσει το εισόδημα τους, οι Θεσσαλοί αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση, αφού ειδικά φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τραγικά αποτελέσματα από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, που όπως αποδεικνύεται πλέον δεν πρόκειται για άλλη μια καταστροφή, αλλά για τεράστιο πλήγμα με ολέθριες συνέπειες.

Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, προαναγγέλλει νέες καταστροφές, αφού κινείται στη γνωστή λογική του κόστους – οφέλους, ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

Αλλά και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση, που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών”.xx