Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι ως τις 19 Ιανουαρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δικηγόροι κατόπιν σύγκλισης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 46-12 με τη μειοψηφία να πρότεινε «σκληρή» αποχή από όλες τις δίκες και διαδικασίες.

Αναστέλλεται η αποχή όσον αφορά στις δίκες νομικής βοήθειας, αυτοδιοικητικές, σωματεία κλπ που είχε αποφασιστεί αποχή έως τις 5 Ιανουαρίου.

Η απόφαση-πρόταση της ολομέλειας θα τεθεί στην κρίση των διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίες και θα αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν ή όχι την απόφαση της ολομέλειας.

Ακόμη, η ολομέλεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφάσισε ότι «παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις».

Επίσης, η ολομέλεια εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση οποιουδήποτε εφετείου ή πρωτοδικείου της χώρας, ενώ θεωρεί ότι σε σωστή κατεύθυνση κινούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων.xx