Τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είναι ασφαλή για κατανάλωση, δηλαδή καθαρά από βρωμιές, ρύπους και φυτοφάρμακα.

Κάθε χρόνο, από το 2004, η Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο να κάνει το περιβάλλον πιο ασφαλές για την υγεία, συγκεντρώνει τα μη βιολογικά προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, τα οποία ονομάζει The Dirty Dozen (Η βρόμικη δωδεκάδα). Η EWG αναλύει στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

«Φέτος, η EWG διαπίστωσε ότι το 75% όλων των φρέσκων προϊόντων που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία είχαν υπολείμματα δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων. Στη λίστα της Dirty Dozen, ένα επιβλητικό 95% των δειγμάτων περιέχει φυτοφάρμακα».

«Ορισμένα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με μελέτες σε ανθρώπους με προβλήματα, όπως αποβολές, γενετικές ανωμαλίες και μαθησιακές ή αναπτυξιακές δυσκολίες στα παιδιά», αναφέρει το Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι φράουλες και το σπανάκι βρίσκονται και πάλι στις δύο πρώτες θέσεις στον φετινό κατάλογο στο Νο 1 και Νο 2 αντίστοιχα. Τα σταφύλια έκαναν άλμα από το Νο 8 της λίστας το 2023 στο Νο 4 το 2024.

Αυτός είναι ο κατάλογος των 12 φρούτων και λαχανικών με τις υψηλότερες ποσότητες φυτοφαρμάκων για φέτος.
-Φράουλες
-Σπανάκι
-Λάχανο, σέσκουλα και φύλλα μουστάρδας
-Σταφύλια
-Ροδάκινα
-Αχλάδια
-Νεκταρίνια
-Μήλα
-Πιπεριές και καυτερές πιπεριές
-Κεράσια
-Βατόμουρα
-Φασόλια.xx