Το τσάι που «καίει» το λίπος της κοιλιάς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το λίπος κοιλιάς αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για την υγεία μας, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια της μέσης μας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και διάφορων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και σε γενικές γραμμές η στόχευση συγκεκριμένων περιοχών στο σώμα από τις οποίες θέλουμε να χάσουμε λίπος δεν είναι δυνατή, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, το οποίο θα καταλήξει σε απώλεια λίπους και από την κοιλιά.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, σύμφωνα με το healthstat.gr, καλό είναι να στοχεύει κυρίως στην απώλεια λίπους και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας όσο αυτό είναι δυνατόν, μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης 2 – 3 φορές την εβδομάδα και επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών.

Επιπλέον, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του λίπους της κοιλιάς είναι πως ορισμένες αλλαγές στην διατροφή, την άσκηση και το lifestyle γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν στην σημαντική μείωσή του, ακόμα και εάν δεν υπάρξει σημαντική απώλεια βάρους.

Το τσάι που προωθεί την απώλεια του λίπους της κοιλιάς

Το πράσινο τσάι μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό σύμμαχο στις προσπάθειες απώλειας λίπους από την περιοχή της κοιλιάς αλλά και στις προσπάθειες αδυνατίσματος εν γένει, όπως έχει φανεί μέσα από πολλές μελέτες.

Πίνοντας 1 – 2 κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα μπορείτε να δώσετε μια παραπάνω ώθηση στον μεταβολισμό σας και να ενισχύσετε ορισμένες ορμόνες που συνδέονται με την καύση του λίπους.

Μάλιστα, μέσα από μια ανάλυση πολλαπλών μελετών που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Nutrition» φάνηκε ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει την απώλεια λίπους στην κοιλιά που επιτυγχάνεται μέσω της δίαιτας και της γυμναστικής σε άνδρες και γυναίκες.

Φυσικά, είναι σημαντικό το πράσινο τσάι να συνδυάζεται με τακτική άσκηση και μια καλή διατροφή, καθώς εάν προσλαμβάνεται μεγάλη περίσσεια από θερμίδες και δεν ασκείστε, τότε κανένα βότανο δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Το πράσινο τσάι ενισχύει τον μεταβολισμό

Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη (αν και όχι στις ίδιες ποσότητες με τον καφέ), η οποία είναι γνωστό πως βοηθά αφενός στην καύση του λίπους, αφετέρου στην καλύτερη επίδοση κατά την σωματική άσκηση.

Αυτό, όμως, που κάνει το πράσινο τσάι ξεχωριστό είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ιδίως σε κατεχίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί πως ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Το σώμα μας «καίει» συνέχεια θερμίδες, ακόμα και όταν καθόμαστε ή κοιμόμαστε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κύτταρά μας πραγματοποιούν διαρκώς διάφορες διεργασίες, οι οποίες απαιτούν ενέργεια.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ή τα συμπληρώματα διατροφής με πράσινο τσάι μπορούν να κάνουν το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες τόσο όταν ασκούμαστε -έως και κατά 17% σύμφωνα με σχετική μελέτη- όσο και σε κατάσταση ηρεμίας.

Στις περισσότερες μελέτες, η αύξηση αυτή είναι της τάξεως του 3 – 4%, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που αναφέρουν νούμερα που αγγίζουν το 8%.

Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν συμπληρώματα πράσινου τσαγιού έχασαν 3,3 παραπάνω κιλά από εκείνους που ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής αλλά δεν έλαβαν πράσινο τσάι και συνέχισαν να καίνε κατά μέσο όρο 183 θερμίδες παραπάνω ακόμα και 3 μήνες μετά το τέλος του πειράματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είχαν όλες οι μελέτες εξίσου θεαματικά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα φαίνεται πως η δράση του πράσινου τσαγιού στον μεταβολισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Το πράσινο τσάι μπορεί να «κινητοποιήσει» τα λιποκύτταρα

Για να γίνει η καύση του λίπους, το σώμα πρέπει πρώτα να το διασπάσει μέσα στα λιποκύτταρα και να το μετακινήσει στην ροή του αίματος.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχεται στο πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την διαδικασία. Να «μπλοκάρει», δηλαδή, ένα ένζυμο που διασπά την νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της καύσης του λίπους. Όταν το ένζυμο αυτό, λοιπόν, απενεργοποιείται, τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης αυξάνονται, γεγονός που προωθεί την καύση του λίπους.xx