Τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό την ενυδάτωση που χρειάζεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Η λήψη υγρών είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο η ενυδάτωση δεν περιορίζεται μόνο στην απλή κατανάλωση νερού. «Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πίσω από το επιχείρημα των οκτώ ποτηριών την ημέρα», λέει ο Dr. Dan Negoianu, MD νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Για παράδειγμα, «το ότι τα ούρα σας είναι σκούρα, δεν αποδεικνύει ότι είστε αφυδατωμένοι». Για να είσαι ενυδατωμένος πρέπει απλώς να καταναλώνεις τόσα υγρά ώστε να μη διψάς, λέει ο Dr.Negoianu και αυτή η ποσότητα ποικίλλει για τον καθέναν.

Υπάρχουν πολλά ακόμη εκτός από το σκέτο νερό που μας κρατούν ενυδατωμένους, λένε οι ειδικοί: σε αυτά περιλαμβάνονται οι τροφές και τα ροφήματα της αρεσκείας μας.

Φρούτα και ροφήματα
«Νομίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό όλη την ώρα, επειδή αυτό ακούμε συνέχεια», λέει η Tamara Hew-Butler επιστήμονας αθλητιατρικής στο Wayne State University, η οποία ειδικεύεται στην ισορροπία των υγρών. Αλλά κάθε τρόφιμο ή ρόφημα που έχει περιεκτικότητα σε υγρά συμβάλλει στην ενυδάτωση: «Το σώμα μας δεν ενδιαφέρεται από πού προέρχεται η ενυδάτωση, χρειάζεται απλώς υγρά».

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ιδανικές πηγές επειδή όχι μόνο τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά έχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες παρέχουν άλλα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία μας. Τα καρπούζια και τα πεπόνια είναι ιδιαιτέρως εύχυμα. Οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα αγγούρια και το σέλινο έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Τα κάθε είδους ροφήματα μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση. Οι χυμοί, το γάλα, το τσάι και ο καφές περιέχουν υγρά που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας. Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μην είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή, ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με το νερό στην παροχή υγρών στον οργανισμό μας.

Ροφήματα με καφεΐνη
Τα ροφήματα με καφεΐνη επίσης μπορούν να είναι ενυδατικά. Αν και η καφεΐνη θεωρείται συχνά διουρητική ή αφυδατική ουσία, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ποτών έχει περίπου τα ίδια ενυδατικά ή αφυδατικά αποτελέσματα με αυτά που θα είχαμε αν απλώς πίναμε νερό.

Εάν καταναλώσουμε σημαντική ποσότητα καφεΐνης έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από αυτήν, μπορεί να βιώσουμε ένα μικρό επεισόδιο αφυδάτωσης, λέει η Dr. Kelly Killeen, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, η οποία μελετάει τη νεφρική λειτουργία και την κατακράτηση υγρών.

Αλμυρά
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα αλμυρά τρόφιμα αφυδατώνουν, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, λέει η Killeen. Το σώμα μας προσπαθεί διαρκώς να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ αλατιού και νερού, κάτι που κάνει με τη βοήθεια μιας σειράς ορμονών. Μία από τις πιο γνωστές είναι η αντιδιουρητική ορμόνη ή ADH.

Όταν καταναλώνουμε πολλές αλμυρές τροφές ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει την ADH, η οποία με τη σειρά της λέει στα νεφρά μας να κατακρατήσουν νερό, εμποδίζοντάς μας να αποβάλουμε τα περιττά υγρά με τα ούρα. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος εκκρίνει μια άλλη ορμόνη, τη βαζοπρεσίνη, η οποία συνδέεται με το αίσθημα της δίψας.

Όλες αυτές οι ορμόνες μαζί σηματοδοτούν την ανάγκη μας για περισσότερα υγρά. Αν αναζητάτε αλμυρές τροφές που ενυδατώνουν, οι ελιές και τα τουρσιά είναι αποδεκτές επιλογές, αν και είναι σπάνιο οι άνθρωποι να τις καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Οι σούπες, ειδικά οι ζωμοί, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόσληψη νερού.

Αυτό όμως που πραγματικά αφυδατώνει είναι το αλκοόλ. «Το αλκοόλ καταστέλλει την ADH», λέει η Killeen. Ετσι, όταν το καταναλώνουμε «δεν παράγουμε αυτή την ορμόνη που λέει στα νεφρά μας να επαναρροφήσουν νερό», με αποτέλεσμα όποια υγρά καταναλώνουμε να φεύγουν κατευθείαν από μέσα μας.

Παιδιά και ηλικιωμένοι
«Οι περισσότεροι από εμάς που λέμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι πιθανόν να μην είμαστε», λέει η Hew-Butler. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι που είναι λίγο αφυδατωμένοικ ια κάποιοι άλλοι, που έχουν την ενυδάτωση που χρειάζεται ο οργανισμός. Αν παραπονιέστε ότι έχετε μικρή ουροδόχο κύστη ή απλώς ουρείτε πιο συχνά απ’ ότι θα θέλατε, ίσως δεν χρειάζεται να καταναλώνετε τόσο πολλά υγρά – διότι αυτά απλώς διέρχονται από το σώμα σας.

Εκείνοι που πρέπει να είναι πιο επιμελείς όσον αφορά την ενεργή ενυδάτωση είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, λέει η ειδικός.

Οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει απλώς να πίνουμε κάτι ή να τρώμε τροφές πλούσιες σε υγρά όταν διψάμε, λέει η Hew-Butler και να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας.

«Πιστεύω ότι τον κανόνα “πίνετε όταν διψάτε” είναι δύσκολο να τον αντικρούσει κανείς», λέει ο Νεγκοϊάνου, εκτός αν υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις ή εξαιρετικά σκληρά περιβάλλοντα που μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογική απώλεια νερού.xx