Τάσος Τσιαπλές: Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση και ψήφιση του Ν/Σ για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση και ψήφιση του απαράδεκτου Ν/Σ για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, με το οποίο στην ουσία καταργεί το ΚΕΘΕΑ και όλους τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα (18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΟΚΑΝΑ, κ.λπ.) και δημιουργεί από τη συγχώνευσή τους έναν υπερσυγκεντρωτικό οργανισμό με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.Η ίδρυση του ΕΠΟΑΕ ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και καθιστά την τοξικοεξάρτηση ακόμα ένα «φιλέτο» για τα κέρδη τους.

Οι πολιτικές «μείωσης της βλάβης» από την τοξικοεξάρτηση, που αποτελούν την δήθεν «αντιναρκωτική» πολιτική της ΕΕ, υποβαθμίζει τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αποστερώντας τον χρήστη από την δυνατότητα απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία, ως ενεργητικό υποκείμενο που αγωνίζεται για τη ζωή και τα δικαιώματά του.

Επίσης η πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί σήμερα θα ενισχυθεί.

Ο αγώνας απέναντι στη διάλυση της απεξάρτησης που επί χρόνια δρομολογείται, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, την ίδια στιγμή που το κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης επιδεινώνεται και αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες, είναι καθήκον όλων των εργαζομένων.

Να συνεχισθεί η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, η λειτουργία με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα για όλες τις μορφές εξάρτησης σε όλη τη χώρα και να στελεχωθούν όλα τα προγράμματα και δομές πρόληψης και απεξάρτησης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

Όχι στην είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στον χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης και στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, που μπαίνει στο στόχαστρο με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.ΧΧ