Υψόμετρο και πιεσόμετρο: Δύο βασικά όργανα που πρέπει να έχετε σπίτι σας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι από εμάς πλέον έχουμε αρχίσει και ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την υγεία μας, και οι οικογένειες επενδύουν όλο και περισσότερο σε ιατρικές συσκευές που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας όλων των μελών, από τους νεότερους έως τους γηραιότερους.

Δύο απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να έχουμε όλοι στο σπίτι μας είναι το  αναστημόμετρο και το πιεσόμετρο.

Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι δύο συσκευές για την υγεία μας.

αναστημόμετρα χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μέτρηση του ύψους. Είναι ένα απλό εργαλείο που αποτελείται από έναν χάρακα και ένα πήχη. Συνήθως χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές κλινικές για να ελέγχει ο παιδίατρος την  ανάπτυξη των παιδιών, αλλά είναι επίσης χρήσιμο και για τους ενήλικες.

Το πιεσόμετροχρησιμοποιείται για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, παρέχοντας μετρήσεις τόσο για συστολική (μεγαλύτερος αριθμός) όσο και για διαστολική (χαμηλότερος αριθμός).

Οι υψηλές ή χαμηλές μετρήσεις μπορεί να είναι ενδεικτικές για διάφορα θέματα υγείας. Είναι ένα ιατρικό εργαλείο ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων.

Παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το ύψος τους είναι ένας κρίσιμος δείκτης για να καταλάβουμε αν αναπτύσσονται σωστά και δεν έχουν κάποιο πρόβλημα π.χ. με τον θυρεοειδή ή κάτι άλλο που μπορεί να εμποδίζει την σωστή ανάπτυξη.

Η τακτική μέτρηση και παρακολούθηση του ύψους ενός παιδιού γίνεται για τους εξής λόγους:

  • Για να βεβαιωθούμε ότι αναπτύσσονται με σταθερό, υγιή ρυθμό.
  • Για να εντοπίσουμε πιθανές διαταραχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη από νωρίς.
  • Μπορούμε να καταλάβουμε αν τρέφεται σωστά και ποιες είναι οι διατροφικές του ανάγκες.
  • Μας καθησυχάζει γιατί βλέπουμε την διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού να είναι φυσιολογική σε σχέση και με τα άλλα παιδιά.

Σχετικά με την ανίχνευση και διαχείριση των θεμάτων της αρτηριακής πίεσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ότι η εμφάνιση υπέρτασης, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση  καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατοχή ενός πιεσόμετρου μπορεί να μας ωφελήσει στα παρακάτω:

Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να εντοπίσουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση πριν απειληθεί η υγεία μας.

Για όσους έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, οι τακτικές μετρήσεις στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή προσαρμογή των φαρμάκων και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Το στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η λήψη μετρήσεων κατά τη διάρκεια διαφορετικών ωρών μέσα στην ημέρα, μπορεί να δώσουν μια εικόνα για τους παράγοντες που μπορεί να μας αγχώνουν.

Γνωρίζοντας την αρτηριακή πίεση μπορεί μία οικογένεια να ακολουθήσει μία πιο υγιεινή διατροφή, να βάλει την άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμα και να μειωθεί η κατάχρηση του αλκοόλ ή του καπνίσματος.

Ενώ οι τακτικοί έλεγχοι σε μια κλινική είναι σημαντικοί, η κατοχή αυτών των ιατρικών οργάνων  στο σπίτι προσφέρει μεγάλη ευκολία.  Μπορείτε να κάνετε μετρήσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα, έχοντας πιο συνεπή και αξιόπιστα δεδομένα.

Επίσης, μακροπρόθεσμα, η κατοχή αυτών των οργάνων μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επισκέψεων στον γιατρό.

Επιπλέον πολλά άτομα, ειδικά τα παιδιά, αισθάνονται πιο χαλαρά στο περιβάλλον τους, όπως και οι ηλικιωμένοι αγχώνονται λιγότερο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.